Belföld

Saját népét pusztítja Irak

Az iraki hadsereg iraki civilekre lőtt gépágyúkkal és gépfegyverekkel pénteken, amint azok menekülni próbáltak az ostrom alatt álló Bászrából.

A brit egységek megpróbálták visszaverni a civilekre nyitott iraki tüzet és ellátni a sebesülteket – jelentette Ronnie McCourt ezredes, a brit erők szóvivője. Elmondta, hogy az elmúlt napokban jelentős számú iraki csoportok hagyták el Bászrát, hogy élelemhez és friss vízhez jussanak. Egy ilyen, körülbelül ezer főből álló csoportra nyitottak tüzet az iraki katonák. Mi úgy gondoljuk – nyilatkozta a szóvivő -, ez az első bizonyíték arra, hogy az iraki nép megpróbál saját maga is kitörni az elnyomó rendszerből. A milícia persze ezt nem engedi és erőszakkal is a városban akarja tartani az embereket. Ennek következménye a pénteki lövöldözés – olvasható a Fox News honlapján. Halálos áldozatokról nem érkezett hír, de a brit orvosok több sebesültet is elláttak.

Az ENSZ főtitkára, Kofi Annan arra figyelmeztetett, hogyha rövid időn belül nem érkeznek meg a segélyszállítmányok Bászrába, akkor az súlyos, humanitárius katasztrófát von maga után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik