Belföld

Putyin a hadműveletek azonnali leállítását követeli

Oroszország határozott meggyőződése továbbra is az, hogy az iraki válság rendezésének egyetlen helyes útja a politikai megoldás az ENSZ Biztonsági Tanácsának keretein belül - fejtette ki az orosz elnök.

Az államfő, aki az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma frakcióvezetőivel találkozott a Kremlben, az iraki hadműveletek azonnali lezárására szólította fel oraz Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát.

Vlagyimir Putyin pesszimistának bizonyult a háború kimenetelét illetően, amely szerinte pusztító és elhúzódó lesz. Megfogalmazása szerint a konfliktus kilép a regionális keretek közül: a hidegháború óta a nemzetközi közösség még nem találta magát szemben ilyen súlyos problémával. Az államfő úgy vélte, hogy a háború fenyegeti a nemzetközi stabilitás és jogrend alapjait is. Az orosz elnök ugyanakkor leszögezte, hogy Moszkva kész folytatni a konstruktív párbeszédet minden érintettel, beleértve az Egyesült Államokat is. Álláspontja szerint az orosz-amerikai kapcsolatok partneri jellege lehetőséget ad a nyílt párbeszéd folytatására.

Putyin kitért arra is, hogy Oroszország jelentős gazdasági érdekekkel rendelkezik Irakban, de Irakkal kapcsolatos politikáját sohasem függött közvetlenül a gazdasági tényezőktől és a gazdasági előnyöktől.

Hasonlóan a háború ellen szólalt fel Rafik Hariri libanoni miniszterelnök és Igor Ivanov orosz külügyminiszter is pénteki moszkvai megbeszélésük során. A libanoni kormányfő amiatt is kifejezte aggodalmát, hogy a háború a radikalizmus irányába mozdítja el még az eddigi mérsékelteket is a közel-keleti régióban. Hariri és Ivanov kifejezték aggodalmukat az iraki polgári áldozatok magas száma miatt is.

Pénteki orosz sajtóértesülések szerint csütörtökön az orosz külügyminisztérium jegyzéket intézett az amerikai külügyi tárcához, Alexander Vershbow moszkvai amerikai nagykövet “burkolt fenyegetőzései” miatt. Moszkva azt kifogásolta, hogy a diplomata az elmúlt napokban élesen bírálta Oroszországot az orosz fél által megalapozatlannak minősített iraki fegyverszállítási vádak miatt, és olyan kijelentéseket is tett, hogy az orosz diplomaták számára “egyre veszélyesebb” Bagdadban maradni.

Abbasz Halaf moszkvai iraki nagykövet azt hangoztatta pénteken, hogy az amerikai hadsereg “mobil fagyasztóládákban tárolja Irakban elesett katonái holttestét a hazaszállításuk helyett, mivel el akarja titkolni a magas veszteségeket az amerikai közvélemény előtt”. A diplomata emellett cáfolta, hogy a szövetségesek elfoglalták volna Bászra és Umm-Kaszr városát. Szerinte az is azt bizonyítja, hogy ezek a települések iraki kézen vannak, hogy az amerikaiak és britek csak a sivatagot mutatják felvételeiken, de nincsenek képek az állítólag elfoglalt városokból.

Valerij Mironov vezérezredes, volt orosz védelmi miniszterhelyettes szintén úgy vélekedett pénteken, hogy a szövetségeseknek a hivatalos adatoknál jóval nagyobbak a veszteségeik. Az Afganisztánt is megjárt tábornok szerint az amerikai és brit csapatok nem fogják megostromolni Bagdadot, hanem körülzárják, és elvágják a külvilágtól. Pénteki orosz sajtóvélemények azt sem zárták ki, hogy a szövetségesek rakétatűzzel teszik a földdel egyenlővé a 15 hadosztály által védett Bagdadot, miután folyosókat biztosítottak a civil lakosság elmenekülésére

Ajánlott videó

Olvasói sztorik