Belföld

Olajtúlkínálat fenyegeti a világpiacot

Az OPEC főtitkára, Alvaro Silva pénteken figyelmeztetett, hogy az iraki export megszűnése és a nigériai termelési nehézségek ellenére bőven van olaj a világpiacon, és a most következő negyedévben nagy áresés lehetséges, ezért az exportőr szervezet éberen figyeli a piacot.

Most már naponta előfordul, hogy olajszállítmányok nem
találnak vevőre. Mindez arra vall, hogy éberen kell figyelnünk, nem alakul-e ki jelentős túlkínálat, tekintettel az időjárás javulására is – mondta Silva egy bécsi tanácskozáson pénteken. Ha az árakat kizárólag a kereslet és a kínálat határozná meg,
akkor az olaj szabadpiaci ára már ma is az OPEC megcélozta, hordónként 22-28 dolláros sáv alján lenne – mondta a főtitkár. Hozzátette: közeledik a hagyományosan kisebb keresletű második negyedév, és van rá esély, hogy az árak jelentősen csökkenhetnek, vagyis jelentősen az ársáv alá kerülhetnek, függően az iraki helyzettől és a spekulációs reagálástól.


Az OPEC olajok átlagos szabadpiaci ára csütörtökön 26,66 dollár volt hordónként. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta pénteken kora délután hordónként 27,20 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) májusi szállításra, 38 centtel drágább a csütörtöki záróhoz képest. Hajnaltól reggeli 53-87 cent között drágult, dél felé 51 centtel volt drágább a csütörtöki zárónál. Csütörtökön hordónként 1,53 dollárral 26,82 dollárra drágult májusra a Brent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik