Belföld

Folytatódhat az olajat élelmiszerért program

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa még pénteken elfogadhatja az "olajat élelmiszerért" program háborús helyzetre vonatkozó alkalmazásáról szóló javaslatot. A testület tagjai ugyanis az éjszaka elvi megállapodásra jutottak az ügyben.

A határozat kidolgozásával a német ENSZ nagykövetet bízták meg, aki közölte: sikerült olyan tervezetet tető alá hozni, amelyet a Biztonsági Tanács még ma konszenzussal elfogadhat. Tony Blair brit miniszterelnök és Kofi Annan ENSZ főtitkár elégedetten nyilatkozott a kompromisszumról.

Az intézkedés lehetővé tenné, hogy a programot a háborús állapothoz igazíthassák. Az ENSZ 1996-ban az öbölháború után kirótt szankciók okozta szenvedések enyhítésére indította a programot, tíz napja azonban felfüggesztették.

Az ENSZ rekordösszegű, 2 milliárd 100 millió dolláros humanitárius gyorssegélyt kér a világ kormányaitól Iraknak. Az összeg több mint felét a római székhelyű Világélelmezési Program kapná, hogy élelmiszert vásároljon az iraki lakosságnak. A nemzetközi jog értelmében a humanitárius segélyezésért a megszálló hatalom viseli a teljes felelősséget, de az ENSZ is szeretne szerepet vállalni benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik