Belföld

Szerény gazdasági növekedés az USA-ban

Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) 2002 negyedik negyedében 1,4 százalékkal nőtt a csütörtökön ismertetett végleges adatok szerint.

A Dow Jones-CNBC által megkérdezett 18 elemző véleményének átlagában 1,4 százalék szerepelt, ami azonos volt az előzetesen közölt GDP növekedési ütemmel. A tavalyi harmadik negyedévi GDP 4,0 százalékkal, a második negyedévi 1,3 százalékkal nőtt. A kereskedelmi minisztérium csütörtöki közlése szerint a tavalyi utolsó negyedévi szerény gazdasági növekedés oka részbe a lakossági kiadások növekedésének a lassulása és az export mérséklődése. A lakossági kiadások 2002 utolsó három hónapjában 1,7 százalékkal emelkedtek, ami ugyan valamivel meghaladta a kormányzat előzetes várakozásait, de jócskán elmaradt a harmadik negyedévi 4,2 százalékos bővüléstől. A tavalyi év egészében az amerikai hazai össztermék 2,4 százalékkal nőtt, ami nem volt elég ahhoz, hogy új munkahelyek teremtődjenek, de meghaladta az egy évvel korábbi 0,3 százalékos GDP emelkedést.

Elemzők egy része szerint a folyó negyedévben az amerikai hazai össztermék 1,5-2,0 százalékkal emelkedik, míg mások 1 százalék alatt bővülésre számítanak, de vannak olyan vélemények is, hogy a január-március közötti időszakban a GDP negatív növekedést mutat majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik