Belföld

Spanyol fenyegetés Törökországnak

Spanyolország megfenyegette Törökországot, hogy nem vesz részt a védelmében, ha a török csapatok behatolnak Irak kurdok ellenőrizte részére.

Ana Palacio spanyol külügyminiszter emlékeztetett, hogy hazája kezdeményezte Törökország NATO általi oltalmazását, és részt is vesz benne, de hozzátette: “a török csapatoknak az iraki Kurdisztánba való esetleges bevonulása teljesen megváltoztatná a helyzetet”.

Palacio asszony csütörtökön érkezik Törökországba (bár előbb Jordániát és Görögországot keresi fel).

A spanyol kormány március 21-én légierejének néhány egységét (több mint 230 katonát) ajánlotta föl Törökország védelmére a NATO tevékenységében való részvétele keretében. Hat F-18-as vadászbombázóról, egy C-130-as Hercules szállítógépről és egy mentőhelikopterről van szó – közölte Federico Trillo belügyminiszter az AFP szerint.

A Törökországgal szomszédos iraki határvidéket ellenőrző Kurdisztáni Demokratikus Párt üdvözölte Ankarának azt a döntését, hogy csakis Washingtonnal egyeztetve és csakis fenyegetés esetén küld több katonát Észak-Irakba. Szerda éjjel mintegy ezer amerikai légideszantos ereszkedett le ejtőernyővel az iraki Kurdisztánba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik