Belföld

Pozsonyi brókertámadás a Mol ellen

Egyelőre nem sikerült lezárni a Mol-nak a Slovnaft részvények második részének megszerzésére irányuló tranzakcióját, miután a szlovák tőzsde felfüggesztette a részvények átruházására vonatkozó kérelmet.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója csütörtökön
Budapesten újságíróknak elmondta: a Mol minden esetben betartotta a két országra érvényes szabályokat, illetve az uniós követelményeket. A törvények tiszteletben tartását pedig elvárják az adott ország érintett szerveitől is, egyéb esetben meggondolják, hogy helyes volt-e a Mol eddigi befektetési politikája Szlovákiában. Hernádi Zsolt hozzátette: egyelőre úgy gondolja, hogy a jelenlegi 36,2 százalékos tulajdonrészük mellé megszerzik a jelenleg felfüggesztett 31,6 százalékos részvénycsomagot.


A Mol első embere az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a múlt hét csütörtökön a Mol megtámadott a pozsonyi tőzsdén egy 200 ezer darabos Slovnaft csomagra kötött üzletet, mert ott felmerült az árfolyambefolyásolás gyanúja. Mindez annak kapcsán merült fel, hogy a tranzakció lezáráshoz szükséges versenyfelügyeleti jóváhagyás múlt pénteken született meg, így
a Molnak az 50 százalék feletti tulajdonrésze miatt nyilvános ajánlattételi kötelezettsége keletkezik. Ezt az elmúlt fél év
forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára alapján kell megtennie. A Slovnaft részvények forgalma pedig az elmúlt fél évben naponta átlagosan csak ötszáz darab volt. Mindezek után e héten kedden két brókercég – az egyik vélhetően érintett a 200 ezres tranzakcióban is – megtámadta a Mol által jóváhagyásra a szlovák tőzsdéhez benyújtott tőzsdén kívüli részvényátruházási ügyletet. A Mol szerint ez a lépése megfelel a szlovák szokásoknak és nem befolyásolja vele a tőzsdei átlagárat, amire az érintett brókerházak hivatkoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik