Belföld

Nobel-békedíjasok bilincsben

Az iraki hadjárat "jól halad, de még messze nincs vége" – jelentette ki George Bush amerikai elnök szerdán a Perzsa-öböl térségében felvonult amerikai erők floridai főhadiszállásán. Optimizmusát az elmúlt napok eseményei után kevés független szakértő osztja.

Az amerikai hátországban sem akarnak szűnni a háborúban kételkedő felszólalások. Az amerikai rendőrség szerdán őrizetbe vett két Nobel-békedíjas személyiséget, akik a washingtoni Fehér Ház közelében az amerikai vezetésű iraki hadművelet ellen tüntettek. Az 1976-ban kitüntetett Mairead Corrigan Maguire és az 1997-es díjazott Jody Williams mellett hatvan további tiltakozót – köztük 35 vallási vezetőt – is előállítottak.

Azt követően vették őrizetbe és bilincselték meg őket, hogy felszólításra sem hagyták el az amerikai elnök otthonával szemközti Lafayette parkot. Daniel Ellsberg, a vietnami háború idejéből ismert békeaktivista szintén a rendőrség őrizetébe került. Corrigan Maguire az észak-írországi béke érdekében tett erőfeszítéseiért, Williams a taposóaknák betiltásáért folytatott harcáért kapott Nobel-békedíjat.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik