Belföld

A Mol megkezdte a Slovnaft részvényeinek felvásárlását

A Mol Rt. március 24-én megkezdte a Slovnaft részvények vásárlását, melynek célja a szlovák olajfinomító többségi részesedésének megszerzése.

A Mol Rt. csütörtöki tájékoztatása szerint a tavaly novemberben kötött megállapodás értelmében a Slovbena és a Slovintegra társaságok lejegyezték a Mol által újonnan kibocsátott C sorozatú részvényeket, és megbízást adtak a Slovnaft részvények átruházására a Mol Rt. részére. A Mol Rt. bízik abban, hogy miután a szlovák pénzügyi hatóságok ellenőrizték a részvények átruházására adott megbízásokat, a következő napokban befejezhető a tranzakció zárása.


Átruházás a pozsonyi tőzsdén


Az alkalmazandó szlovák szabályozás értelmében a Slovnaft
részvények átruházására csak a pozsonyi értéktőzsdén megvalósuló direkt eladás formájában kerülhet sor. Bár a felek kérték a tranzakció egy napon belüli elszámolását, a szlovák tőzsde felfüggesztette azt. A Mol nem kapott hivatalos tájékoztatást sem a felfüggesztés indokáról, sem jogi alapjáról – olvasható a közleményben.


Kétszer is felfüggesztették a kereskedést


Szerdán a szlovák tőzsdén felfüggesztették a kereskedést a
Slovnaft részvényekkel. A pozsonyi tőzsde közleménye szerint a pénzpiacot ellenőrző hivatal utasítására állították le a kereskedést, amit ismét megnyitnak, ha a Mol a többségi részesedés megszerzése után megteszi kötelező vételi ajánlatát a Slovnaft papírjaira. A Slovnaft papírok tőzsdei kereskedését először a múlt pénteken függesztették fel, miután a jegyzés 30 százalékkal magasabbra ugrott. Ez röviddel azelőtt történt, hogy a szlovák versenyhatóság jóváhagyta a Mol üzletét.


Részvényeket cserélnek


A Mol a Slovnaft korábbi menedzsmentje, a Slovintegra és a Slovbena papírjait szerzi meg, és az üzlet révén 36 százalékról 68 százalékra növeli részesedését a Slovnaftban. A tavaly novemberben kötött megállapodás értelmében a Mol 6.520.691 Slovnaft részvényt vásárol 85 millió dollár készpénz, 984 ezer darab „A” sorozatú Mol törzsrészvény valamint 9.817.578 darab újonnan kibocsátásra kerül „C” sorozatú törzsrészvény ellenében, amelyek névértéke 1.001 forint. A csütörtöki közlés szerint a tranzakció zárásának részeként a Mol 984 ezer „A” sorozatú törzsrészvényt transzferált az ING Bank Rt. részére, mint a Slovbena és a Slovintegra részvényesi meghatalmazottjának. A transzfert követően a Mol saját részvényeinek állománya 4.170.393 darabra csökkent. Abban az esetben, ha a Slovnaft részvényeket nem utalják át a Mol értékpapír számlájára, a 984 ezer „A” sorozatú Mol részvény visszakerül a Molhoz és a „C” részvények jegyzése érvénytelenné válik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik