Belföld

Innovációs nagydíj – tarolt az antidepresszáns

A Richter antidepresszáns szere kapta idén az Magyar Innovációs Nagydíjat. A díjazottak között több magyar óriáscég van, másodszorra érdemelt ki jutalmat a Mol és a Kürt Rt.

Hatvanhat pályázat érkezett az idén tizenegyedik alkalommal kiírt Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra. A szervezők három kivételével gyakorlatilag az összes pályaművet értékelték, majd kiosztották a díjakat.


Innovációs nagydíj – tarolt az antidepresszáns 1

A Magyar Innovációs Szövetség adatai szerint, amelyek természetesen a pályázóktól származnak, a díjazott innovációkkal 35 milliárd forint többleteredményt értek el a cégek az elmúlt évben. A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezetvédelmi szempontok érvényesülése nyomán további több mint 30 milliárd forintnyi társadalmi haszon keletkezett.

Nyugodjon meg, sokkal olcsóbb


Innovációs nagydíj – tarolt az antidepresszáns 2

Az említett szempontok alapján a szemle nagydíját ezúttal a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. a paroxetin, a Rexetin új magyar antidepresszáns készítmény hatóanyaga című innovációért kapta. A depresszív betegségek, illetve a szorongással társult depresszió Magyarországon népbetegségnek számítanak, az innovációt azonban nem elsősorban ezért jutalmazták. A készítmény gyakorlatilag egyenértékű a GlaxoSmithKline Seroxat nevű tablettájával, a magyar készítmény terápiás költsége azonban jóval kedvezőbb nyugati társáénál. Ez jelentős megtakarítást jelenthet a beteg, illetve a társadalombiztosítás számára, ami fontos szempont volt a díjazók számára.

A nagydíjat Mádl Ferenc köztársasági elnök adta át a Parlamentben Bogsch Eriknek, a Richter Rt. elnök-vezérigazgatójának, aki továbbította az elismerést rögvest a szert kifejlesztő vegyészmérnököknek. A vegyészmérnökök munkája a Richter éves jelentéseiben is látszik: a Rexetin jelentős forgalomnövekedést produkált a 2001 második féléves bevezetése óta (csak a cég vérnyomáscsökkentő készítménye tud versenyezni vele), és mára jelentős mértékben járul hozzá az árbevételhez.

Ki kaphat díjat?

Az évente egyszer odaítélt nagydíjat az a magyar magánvállalkozó vagy Magyarországon bejegyzett társaság kapja, amely a díjátadást megelőző évben a legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó innovációt valósította meg – magas színvonalú új termék vagy eljárás létrehozása és piaci bevezetése révén. Az innováció alapja lehet kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how, technológia-transzfer stb. Idén a bírálóbizottság a formai és tartalmi szempontok alapján a 66 beérkezett pályázatból 63-at minősített 2002-ben megvalósult eredményes és sikeres innovációnak.  

Kamera, hab, komposzt

Mielőtt azonban beleásnánk magunkat a hazai gyógyszerpiac trendjeibe, emlékezzünk meg a többi díjazottról is. A gazdasági tárca Ipari Innovációs Díj elismerésben részesítette a Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szervíz Kft.-t NuclineTM DH-V és D90 elnevezésű kétdetektoros kameracsaládjáért. A céget és termékét egyébként megtalálhatjuk a Nívódíjas Ipari Forma 2002 pályázat díjazottjai között is.

Az Oktatási Minisztérium elismerésében egy másik nagy magyar cég, a BorsodChem Rt. részesült lágy poliuretán habok alapanyaga, a toluilén-diizocianát gyártásának hasznosításáért, valamint a termék piaci bevezetéséért. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által felajánlott 2002. évi Agrár Innovációs Díjat a Champignon Union Kft. kapta idén a Gruiz Bio Interaktív System gombakomposzt szabadalmi értékű technológiai know-how innovációért.

Adat- és környezetvédelem


Innovációs nagydíj – tarolt az antidepresszáns 3

Másodszorra vehetett át elismerést az idén Németországban is megtelepedő Kürt Rt. Első alkalommal 1994-ben nyerte el a cég az Innovációs Nagydíjat az Adatmentési Technológia kidolgozásáért. Ezúttal az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Informatikai Innovációs Díját kapta meg a társaság az Informatikai Biztonsági Technológia (IBiT) módszertanának és alkalmazás-technológiájának kidolgozásáért, valamint hazai és nemzetközi piaci bevezetéséért. Az innováció jelen esetben az informatikai biztonság mérhetővé tételére irányult, vagyis arra: hogyan csökkenthető hatékonyan és gazdaságosan egy vállalat informatikai kockázata, és hogyan biztosítható a szervezetek üzleti folyamatainak folytonossága.

A környezetvédelmi tárca díját, a Környezetvédelmi Innovációs Díj elismerést a GRP Plasticorr Kft. a Plastimol D, megbízható talaj- és vízvédelem innovációért kapta, a Magyar Szabadalmi Hivatal 2002. évi Innovációs Díj kitüntetését pedig az Elektronika Átviteltechnikai Szövetkezet kábelmérő műszercsaládja nyerte el. Ugyancsak másodszorra kapott díjat a Mol Rt. Ezúttal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2002. évi Innovációs Díját kapta Tempo 99 EVO környezetbarát, prémium motorbenzinéért. Korábban 1992-ben díjazták a magyar olajtársaságot környezetkímélő motorbenzingyártásért.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara díjazta a Magyar Office irodai szoftvercsaládot és ezzel a MultiRáció Gazdaság- és Pénzügyinformatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-t. Az Ipar Műszaki Fejlesztésért Alapítvány pedig a Dunaferr Acélművek Kft.-t tüntette ki az acélgyártás során képződő konvertersalak csökkentésére irányuló megoldásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik