Belföld

A háború növeli Szaddám Huszein népszerűségét Pakisztánban

Egy héttel a háború kirobbanása után egyre erősödik Husszein támogatottsága Pakisztánban. Ez a háború elítélésének és a tiltakozás jelének tekinthető – nyilatkozták iszlám politikai és vallási vezetők csütörtökön.

“A helyzet gyökeresen megváltozott, de Amerika a felelős azért, hogy politikájával gyűlöletet gerjeszt maga iránt” – nyilatkozta az AFP-nek Shahid Shamsi, a Muttahida Madzsilisz (MMA) iszlám szervezet szóvivője.

Az MMA hat iszlám párt erős politikai koalíciója. A szövetség a mélyen vallásos észak-nyugati területet irányítja és osztoznak a hatalmon Beludzsisztánban. Mindkét terület az afgán határ mentén fekszik. A szövetségi parlamentben a 342 helyből 18 százalékot mondhat magáénak az MMA, mint a legerősebb iszlám szervezet. A “közhangulat” miatt a pakisztáni miniszterelnök, Zafarullah Dzsamali elhalasztja amerikai látogatását. A március 26-28-ra tervezett program lemondását “népe érzelmeinek védelmével” indokolta. Nemcsak a tengerentúli látogatás, de a hétvégére meghirdetett nyugat-ázsiai játékok is elmaradnak a “tragikus iraki fejlemények miatt, amelyek aggodalommal töltik el a pakisztáni lakosságot”.

Mindezek nem befolyásolják Dzsamali március 24-i kínai látogatását. A világ legnépesebb országa ugyanis nemcsak történelmi szövetségese Pakisztánnak, de a jelenlegi helyzetben szintén ellenzi a háborút. “Azok is, akik eddig bizonytalanok voltak a háború kérdésének megítélésében az állami és magán tévécsatornák híreinek fényében a háború ellen foglalnak állást és felmérések bizonyítják, hogy mára Pakisztán többsége elítéli a háborút.” A pakisztáni sajtó dicsőíti az iraki ellenállást és felszólítja az ENSZ-t, hogy azonnal fékezze meg a háborút – írja a Khaleej Times.
[More…]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik