Belföld

Tovább emelkedett a kőolaj szabadpiaci ára

Szerdán tovább drágult a keddi emelkedés után a kőolaj szabadpiaci ára, mert a kereskedők tartanak az esetleges elhúzódó iraki háború hatásától és a nigériai olajellátás megszakadásától.

Kedden ugyan a Szaddám Huszein elleni baszrai felkelésről szóló, meg nem erősített hírek átmenetileg erősítették a rövid ideig tartó háborúhoz fűződő reményeket, ám a várakozásokat lehűtötték az amerikai hadifoglyokról közölt fotók és az erősödő iraki ellenállásról szóló jelentések, mert ezek azt jelzik, hogy a Bagdad közelébe jutott amerikai csapatoknak esetleg hosszú háborúra kell berendezkedniük.

Az etnikai feszültségek miatt Nigériában kiesett az olajtermelés közel 40 százaléka. Az ország napi termelése 2 millió hordó. Ez a tényező is felfelé hajtotta az árakat főképp a benzin piacán. A nigériai könnyűolaj ellátás kiesése főképp azért befolyásolja a piacot, mert közeledik az amerikai autózási szezon. Szerdán teszik közzé az amerikai benzinkészletekről szóló adatokat, amely a szakértők várakozása szerint a benzinkészletek némi csökkenéséről tanúskodik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik