Belföld

Színházi világnap – programajánló

A színházi világnap ünnepén, március 27-én, csütörtökön a hagyományok szerint Budapesten is számos program várja az érdeklődőket.

A MASZK Országos Színészegyesület “Színház az egész…” című, immár hagyományos jótékonysági gáláján, a Nemzeti Színházban adják át az idei Hevesi Sándor-díjat, valamint a MASZK és az NKÖM által alapított Soós Imre- és Gobbi Hilda-díjakat.

 Színházi Világnap

A színházi világnapot az ITI (International Theatre Institut – Nemzetközi Színházi Intézet) vezette be 1961-ben és világszerte március 27-én ünneplik 1962 óta. A színházi világnapon a teátrumokban, mielőtt felmegy a függöny, felolvassák a Nemzetközi Színházi Intézet üzenetét, melyet minden évben egy világhírű személyiség ír az intézet kérésére. Idén Tankred Dorst drámaíró üzen a színház világnapja alkalmából.

A Merlin Nemzetközi Színházban a két hete bemutatott Egressy Zoltán-darab, a Sóska, sültkrumpli lesz műsoron, amellyel április elején londoni turnéra indul a társulat. A különleges esten először angolul adják elő, a késő esti órákban pedig magyar és angol közreműködőkkel, a nyelveket is váltva kerül színre a kortárs magyar színmű. 

A Bárka Színházba látogatók Csehov Három nővér című darabjának próbáját tekinthetik meg 16 órától. Az előadást Catalina Buzoianu rendezi.

A színházi világnapon derül ki, hogy kik a nyertesei a Komédium Színház drámapályázatának. A Tüköry utca játszóhelyen aznap bontják fel a helyezettek kilétét felfedő jeligés borítékokat. Azt követően részletek is elhangzanak a díjnyertes művekből.

A Vígszínházban Szlovák Judit alkotásaiból nyílik tárlat, míg a színészek által készített “Vígsüteményeket” a teátrum előcsarnokában árusítják jótékony céllal. A nagyszínpadon a Könnyű esti sértés zenekar muzsikál majd.

A Vidám Színpadon Nóti Károly írásaiból válogatott felolvasó estre várják az érdeklődőket, a klasszikussá vált “Lepsénynél még megvolt” mondatot választva az összeállítás címéül.

 A 12 díjazott:

Alföldi Róbert
László Zsolt
Bozsó Péter
Mácsai Pál
Debreczeny Csaba
Nagy Ervin
Gyuriska János
Oroszlán Szonja
Kamarás Iván
Pápai Erika
Kolovratnik Krisztián
Vári Éva

A Súgó színházi programmagazin Súgó Csiga elnevezésű díjait immár harmadszor osztják ki annak a 12 művésznek, aki a legtöbb voksot kapta az internetes szavazáson.

A Súgó Csiga Díj vándordíj, így 2002 legnépszerűbb színésze a tavaly legtöbb közönségszavazatot kapott Szervét Tibortól veszi majd át a fődíjat.

A Pesti Magyar Színházban a tavaly októberben elhunyt Varga Mátyás Kossuth-díjas díszlettervező emlékkiállítását nyitják meg az ünnepnapon.

A színházi világnapon mutatja be újdonságait a Magyar Színházi Portál a Katona József Színház stúdiószínházában, a Kamrában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik