Belföld

Sikkasztás miatt letartóztatták a volt bosnyák ENSZ-nagykövetet

Az amerikai hatóságok letartóztatták Bosznia-Hercegovina korábbi ENSZ-nagykövetét, akit a bosnyák rendőrség 2,5 millió dollárnyi közpénz elsikkasztásával vádol. A 46 éves Mohammed Sacirbeyt New York-ban fogták el, miután kedden a bosnyák kormány nemzetközi körözést adott ki ellene.

Most az Egyesült Államokon múlik, hogy Sacirbeyt kiadják-e Boszniának, minthogy kettős állampolgár – nemcsak bosnyák, hanem amerikai útlevéllel is rendelkezik. Sacirbey akkor vívott ki magának nemzetközi hírnevet, amikor a boszniai háború idején hazája szinte egyetlen szószólójaként, ENSZ-nagykövetént a nemzetközi porondon képviselte a balkáni országot. Később külügyminiszter, majd újra ENSZ-diplomata lett. Utolsó nagyköveti megbízatása 2001-ben járt le.

Sacirbey (más néven: Sacirbegovic) tagadja az ellene felhozott vádakat, ugyanakkor 2001 decembere óta nem jelent meg a boszniai bíróságon, ezért körözés adtak ki ellene. A vád szerint az egykori diplomata 2,5 millió dollárt sikkasztott nemzetközi segélyekből, s a pénzt magánbankszámlájára utalt át. Sacirbey viszont azt állítja, hogy ha történtek is felhatalmazás nélküli kifizetések, ezek a háborús állapotokkal függtek össze, s ő a pénzt nem magáncélokra használta fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik