Belföld

A siíta ellenzék alakítana kormányt Szaddám bukása után

Az iraki síita ellenzék vezetése felszólította az irakiakat, hogy "készüljenek a felkelésre" Szaddám Huszein iraki elnök ellen, és az iraki hadsereget, hogy csatlakozzon az ellenzékhez.

Ezt Mohszen Hakim, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának szóvivője közölte szerdán Teheránban az AFP jelentése szerint. Ennek az iraki ellenzéki szervezetnek a székhelye az iráni fővárosban van.

Az ellenzéki vezetők kedd este ülést tartottak az iraki Kurdisztánban található Szalaheddinben, Erbil város közelében, és a felhívást hétpontos közleményben hozták nyilvánosságra. (Iraki Kurdisztán felett Bagdad már 1991 óta nem gyakorol ellenőrzést.)

Az ellenzéki vezetés kéri a szövetséges erőket és a nemzetközi közösséget, hogy “ismerje el az átmeneti iraki kormányt és parlamentet”, amelyet ők, az ellenzéki vezetők fognak létrehozni Szaddám Huszein bukása után, valamint hogy a szövetségesek kezdjenek tárgyalásokat ezzel a leendő iraki vezetéssel az iraki tömegpusztító fegyverek leszereléséről, és arról, hogy “a külföldi erők milyen menetrend szerint vonulnak ki az országból”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik