Belföld

Pert nyert a Budapest Alapkezelő a La Salle-lal szemben

A Legfelsőbb Bíróság 2003. március 25-én helyben hagyta a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét, amely 325,9 millió forint és kamatai megfizetésére kötelezte a La Salle Rt.-t a Budapest Alapkezelő Rt. javára - jelentette be a Budapest Bank Rt. Az ítélet jogerős, fellebbezni ellene nem lehet.

A per a La Salle Értékpapír Rt. és a Budapest alapok között 1998-ban létrejött tranzakcióhoz kapcsolódik. Az alapkezelő a tőzsdei választott bíróság 1999-ben hozott jogerős ítélete alapján kártérítést fizetett a La Salle-nak, amelyet az a hitelezői igények kielégítésére volt köteles fordítani. A La Salle ennek nyomán peren kívüli egyezség keretében mintegy 800 millió forintot fizetett a Graboplastnak. Az utóbbi azonban bírósági úton egy olyan követelést érvényesített az alapkezelő ellen, amelyet az korábban már a La Salle-nak kifizetett. A mostani ítélet szerint a La Salle-nak egy, a választott bírósági ítélet után kelt megállapodás alapján vissza kell fizetnie a kétszeresen kifizetett összeget. Az immár ötödik éve húzódó pereskedés utolsó négy ítéletében a bíróságok a Budapest Alapkezelő javára ítéltek. Az alapkezelőnél úgy látják, hogy ezekkel az ítéletekkel a hosszadalmas per lezárása elérhető közelségbe került.

A Budapest Alapkezelő vezérigazgatója, Fatér Gyula szerint bár jelentős összegről van szó, a társaság eredményességét illetően nem meghatározó. Mint a vezérigazgató elmondta, az 500 millió forintos alaptőkéjű társaság által kezelt vagyon már mintegy 216 milliárd forintra rúg, ebből 198 milliárd forint a Budapest alapok vagyona, a fennmaradó 18 milliárd forint pedig a két nyugdíjpénztáré.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik