Belföld

Mistral: csak korlátozottan alkalmazható

"Megállapíthatóan bizonyosságot nyert az a tény, hogy a Mistral rakétakomplexum NATO-alkalmazása korlátozott a megfelelő berendezések hiánya miatt" – ezzel az összegzéssel zárta munkáját kedden a honvédelmi bizottság védelemgazdasági és hadiipari albizottsága a Mistral légvédelmi rakéták ügyében.

A Mistral rakétarendszer azután került a politika figyelmének középpontjába, hogy a 2002. október 9-én tartott éles lőgyakorlaton az öt rakéta közül csupán három találta el a megadott célt – írja a Magyar Hírlap. Az összes kilövés 81 százaléka volt eredményes. Úgy tűnik, a sikertelen indításoknak több lehetséges okát – a kezelőszemélyzet nem megfelelő kiképzése, műszaki hiba, nem megfelelő céltárgy – is feltárta a testület, ám hogy konkrétan mi okozta a tavaly októberi fiaskót, nem derült ki.

A Magyarországon használatos Mistral rakéták egyáltalán nincsenek felszerelve az úgynevezett Friend or Foe (barát vagy ellenség) felismerő rendszerrel, így bevetésük egy közös NATO-akcióban nehezen képzelhető el. “Ilyenkor még kifejezetten szerencsés is lehet, ha elhibázzák a lövést” – jegyezte meg ironikusan Keleti György, a honvédelmi bizottság szocialista elnöke.

Az ülés után a fideszes Simicskó István úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy a katonai vezetők tájékoztatták a politikusokat arról, hogy ők hogyan értékelik a háború állását, ám hozzátette: nem sikerült minden kérdésükre választ kapniuk. Az ülés második részében a politikusokat tájékoztatták a hadügyi és titkosszolgálati vezetők az iraki konfliktus jelenlegi állásáról. Ekkor azonban a sajtó képviselői már nem lehettek jelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik