Belföld

A Millenáris Kht. távozott vezetőjét 24 millió forint visszafizetésére köteleznék

Nem jogerősen 24 millió forint visszafizetésére és volt szolgálati gépkocsija visszaadására kötelezte a Fővárosi Munkaügyi Bíróság Berkecz Máriát, a Millenáris Kht. volt ügyvezető igazgatóját - írja a Magyar Hírlap.

A volt ügyvezető igazgató ügyvédje, Barabás Gábor tájékoztatása szerint a 24 milliós összeg azért érdekes, mert védence, Berkecz Mária – adózás után – 18 millió forintot kapott kézhez. (A Millenáris Kht. jelenlegi vezetésének számításai szerint nettó 13 millió forintot kellene Berkecznek viszszafizetnie).


A munkaügyi pert a közhasznú társaság jelenlegi vezetője, Mizsei Zsuzsa indította – az indoklás szerint azért, mert a végkielégítés mértéke a jó erkölcsbe ütközik, ami az ügyvéd szerint nem munkajogi kategória.

Elmondta: még csak eztán fogja a bíróság leírni a végkielégítéssel kapcsolatban első fokon meghozott ítélet indoklását, amit megkülönböztetett érdeklődéssel vár.

Számára ugyanis értelmezhetetlen az, ami a tárgyaláson elhangzott: a szerződés érvényes, de a rendelkezései hatálytalanok. Utóbbit a védő szerint azzal indokolták, hogy háromévi munkabért tartalmaznak egyesztendei helyett. Ez egy konstruált ügy, amelyben egy létező tényállásból csinálnak ügyet, miközben azon őrködnek, hogy mások ügyeit ezzel leplezzék – szögezte le az ügyvéd.

A szintén e végkielégítéssel kapcsolatban folyó nyomozás lezárásáról már egy hónapja hírt adott a rendőrség, ugyanakkor csak tegnap érkezett meg az értesítés az ügyvédhez arról: vádemelési javaslattal az ügyészségnek átadták Berkecz Mária hűtlen kezelési ügyét. A nyomozást Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára feljelentésére folytatták.

E szerint a száz százalékban állami tulajdonú Millenáris Kht.-t – így a központi költségvetést – több mint 36 millió forint vagyoni hátrány érte, mert Bártfai Béla, a Miniszterelnöki Hivatal volt államtitkára és Berkecz Mária külön megállapodásban, a jogszabályokban előírtaknál nagyobb végkielégítésről egyezett meg. A rendőrségi eljárás alatt Bártfai és Berkecz is tagadta, hogy jogszabályt sértett volna a kérdéses megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik