Belföld

Magyarország 15 millió dollárt kapna az USA háborús költségvetéséből

admin
admin

2003. 03. 26. 05:56

Az Irak elleni háború finanszírozására a kongresszusnak benyújtott 74,7 milliárdos pótköltségvetési csomag 5,02 milliárd dollárt irányoz elő nemzetközi segélyprogram címén.

Lengyelország, Magyarország és Csehország egyenként 15-15 millió dolláros támogatáshoz jut az Egyesült Államoktól, részesedne a keretből továbbá Románia, Szlovákia és Szlovénia is.


Izraelnek 1 milliárd dolláros közvetlen katonai támogatást és 9 milliárd dolláros hitelgaranciát biztosítana az USA, amely segíti az országot az iraki háború okozta gazdasági sokk kiheverésében. Izrael korábban közel 4 milliárd dolláros közvetlen katonai támogatást kért. Az Izraelnek szánt hitelgarancia összegéből levonnák azokat az izraeli kiadásokat, amiket Izrael települések létrehozására fordít a palesztin területeken.


Jordánia 700 millió dolláros gazdasági segélyt kapna, amibe belefoglalnak 250 millió dollárt a költségvetés legsürgetőbb feladatainak, a tartozások kiegyenlítési kötelezettségének finanszírozására. Jordánia 406 millió dolláros katonai segélyhez is jutna.


Egyiptom 300 millió dolláros segélyhez jutna, ennek egy részét egy 2 milliárd dolláros hitelgaranciához számítanák hozzá. Egyiptom 4,4 milliárd dolláros segélyt kért a háborúval összefüggésben.


Törökországot 1 milliárd dollárral segítené ki az Egyesült Államok, amit kiegészítene egy 8,5 milliárd dolláros összeghatárig terjedő hitelkeret és hitelgarancia. A Fehér Ház elvetette azt a tervet, hogy 6 milliárd dolláros közvetlen segélyt és 24 milliárd dollárig terjedő hitelt nyújtsanak Ankarának, miután a török parlament elutasította 62 ezer amerikai katonai belépését az országba.


Pakisztán: 175 millió dollárt kapna a határbiztonság erősítésére és repülőgépek, illetve radarrendszerek vásárlására, Afganisztán 127 millió dollárt a terrorizmus elleni fellépésért, a Gáza-övezetben 50 millió dollárral támogatnák a terrorizmus ellenes fellépést és segítenék elő a békefolyamatot.


Ezen kívül a Bush-tervezet 34 millió dollárt juttatna Kolumbiának, 90 millió dollárt Bahreinnak, 61,5 millió dollárt Ománnak, 30 milliót Dzsibutinak.


A Reuters értékelésében megjegyzi, hogy a tervezetben olyan országoknak nyújtandó segítség is szerepel, amelyek nem tekinthetők az úgynevezett koalíció tagjainak. A segítség az amerikai kormányzat illetékesei szerint a háború gazdasági hatásainak ellensúlyozását célozza a Közel-Keleten és másutt. Elismerték ugyanakkor, hogy számos olyan ország kimaradt a listából, amely támogatja a háborút, mások – mint például Izrael, vagy Egyiptom – pedig sokkal kevesebbhez jut az általa kért összegnél. A szenátus megajánlási bizottságának egyik demokrata párti személyisége, Robert Byrd viszont a háborús költségvetés kapcsán fejőstehén koalícióról beszélt, amelyben az Egyesült Államok a tehén.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.