Belföld

A lengyel hadügyminiszter saját iraki csapatait kritizálta

A hadügyminiszter szerint a lengyel katonáknak nem kéne fotókon pózolniuk amerikai társaikkal. Ha mégis, akkor pedig szerezzenek egy lengyel zászlót.

A lengyel Grom kommadó-alakulat tagjai egy iraki bevetés során szerepeltek azonos fényképen az amerikaiakkal. A lengyelek hadifoglyokat adtak át az amerikaiaknak, s egy másik képen egy amerikai zászló alatt mosolyogtak, miközben egy Szaddám Huszein-portrét csúfítottak el.

Ezek után nyilatkozott úgy Jerzy Szmajdzinski lengyel hadügyminiszter, hogy a lengyel csapatok inkább maradjanak fedezékben, és ne pózoljanak fényképeken, és különösen ne amerikai zászló alatt.

Ha pedig mégis szerepelni akarnak, szerezzenek egy lengyel zászlót – így összegezhető az ingerült miniszter nyilatkozata.

A Gromnak egyébként nem a lengyelek csináltak hírverést, hanem az USA hadügyminisztere, Donald Rumsfeld, aki vasárnap az angol-amerikai erők mellett az ausztrál és a lengyel erők támogatását emelte ki Irakban.

A BBC szerint a lengyelek szeretnék megmutatni, hogy Amerika “legjobb barátai” a Kelet-Közép-Európai térségben. Lengyelország nemrégiben nagyszabású megrendelést adott amerikai F-16-osok vásárlására, méghozzá úgy, hogy francia és brit-svéd konkurenseket szorítottak háttérbe.

A Grom egyébként régóta harcol együtt amerikaiakkal: egységei már 1994-ben részt vettek az amerikai vezetésű küldetésben Haitin, majd a volt Jugoszlávia és legújabban Afganisztán területén is együttműködtek az angolszász nagyhatalommal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik