Belföld

Ismét segítséget kapnak a légitársaságok?

Mivel ismét zuhan a légitársaságok bevétele, biztonsági költségeik viszont nőnek, az EU "kormánya" mérlegeli, hogy ismét engedélyezze a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények után egy éven át lehetővé tett állami támogatási módokat.

Ezek azonban igen korlátozottak lesznek: a légitársaságok legfeljebb a biztosítási költségekre, illetve egyes rendkívüli kiadásokra kaphatnak állami hitelgaranciát. Az Európai Bizottság ugyanis ragaszkodik a szabad verseny fenntartásához. Ugyanezért mérlegeli, hogy adott esetben pénzbüntetést ró ki a közvetlen állami dotációban részesülő amerikai légitársaságokra.

Az EB várhatóan ma közli elképzeléseit az uniós tagállamokkal. Így azt is, hogy ellenzi az üzemanyagok adójának csökkentését az olajár emelkedésének ellensúlyozására. Ha mégis túl magas árszint, illetve hiány alakulna ki – amit Brüsszelben nem tartanak valószínűnek –, a tagállamok miniszteri tanácsa minősített többséggel megszavazhatja a stratégiai olajtartalékok egy részének piacra dobását.

Az EU arra is felkérte a tagállamokat, hogy átmenetileg tiltsák be az atomerőművek fölötti átrepüléseket, függesszék fel a hasadóanyagok szállítását, és általában szigorúan ellenőrizzék mindenféle nukleáris anyag és eszköz biztonságát, nyilvántartását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik