Belföld

Iraki érdekeltségeiket féltik az orosz olajvállalatok

Az orosz vállalatoknak semmi esélye nem lesz az iraki olajiparban, ha az Egyesült Államok győztesen kerül ki a háborúból - jelentette ki Nikolaj Tokarev, a legjelentősebb iraki érdekeltségekkel rendelkező Zarubezsneft vezetője.

Az igazgató nem lát esélyt arra, hogy a háború után az orosz vállalatok érvényt szerezzenek meglévő szerződéseiknek illetve a háborús károk kompenzálására irányuló követeléseiknek.


Mindenkinél jobban ismerik az olajmezőket 


A Zarubezsneft 1967 óta van jelen Irakban és saját állítása
szerint jobban ismeri az országot bármely más orosz vagy nyugati vállalatnál. Még a szovjet időkben az ő segítségükkel vonták be a termelésbe az ország délkeleti részén fekvő napi egymillió hordó olajat adó Rumaila olajmező, amit az amerikai-brit csapatok a napokban foglaltak el. A Zarubezsneft nagy mennyiségben termelt olajat az ENSZ élelmiszert-olajért humanitárius programja keretében.


A franciákat is kiszorították


A Zarubezsneft, a Lukoil és a Mashinnoimport volt esélyes a hatalmas West Qurna olajmező feltárási munkáira is. Az elmúlt évben az iraki kormány kizárta a Lukoilt a szerződésből, és a Zarubezsneftet nevezte ki fő üzemeltetőnek, mivel a Lukoil garanciát kért az amerikai kormánytól a szerződés tiszteletben tartására a kormány megdöntését követően. Irak és a Zarubezsneft januárban tárgyalásokat kezdett a BinUmar, a Majnoon és a KSP-6 mezők feltárásáról is, ami valósággal sokkolta az addigi esélyesnek tekintett francia TotalFinaElf olajvállalatot.


Az oroszok lennének a legnagyobb vesztesek


Egy új Amerika-barát iraki kormány esetén az oroszok lennének az iraki háború legnagyobb vesztesei, mivel a világ második legnagyobb olajkészletének kitermelésére amerikai és brit vállalatok kapnak majd megbízást. Az Egyesült Államok már több alkalommal is ígéretet tett az iraki orosz érdekeltségek tiszteletben tartására, de elemzők szerint ez az álláspont Moszkva eltökélt háború ellenessége miatt igen könnyen megváltozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik