Belföld

Haditudósítók – ahol egy nő ki tud ugrani

A háború fényes karrierrel kecsegteti a televíziós csatornák munkatársnőit. Vállalva a veszélyeket, élőben jelentkeznek a tűzvonalból, az egész ország megismeri őket.

Az olasz riporternő, Giovanna Botteri által vezetett stáb képeit láthatta először a világ az iraki háború első napján a bagdadi elnöki palota
Haditudósítók – ahol egy nő ki tud ugrani 1

bombázásáról. Sikerült megelőznie a legnagyobb hírtelevíziós csatornákat és elsőként eljuttania az éterbe a felvételeket. Több amerikai csatorna is lecsapott rájuk. Ezzel Botteri biztosította elismertségét az amúgy férfiak dominálta olasz televíziós világban.

Haditudósítónak lenni veszélyes, a férfiak nem tolonganak a lehetőségért, így a nőknek több esélyük van. Mivel a haditudósítás önkéntes feladat, itt nem a főnökök döntik el, ki mehet, és ki nem. Ezek a bátor nők végre bizonyíthatnak, képességeiket ezek után már senki sem vonja kétségbe, ráadásul az egész ország megismeri az arcukat.

Harcoló nők

 

A mostani az első háború a nyugati világ történetében, ahol nők is harcolnak a tűzvonalban. Az Öböl-háborúban is szolgáltak nők, de akkor még a háttérben maradtak, nem sokat hallhattunk róluk. Egyedül Rhonda Colum, az amerikai hadsereg ezredese nevét ismerte meg az egész viág, mert orvosként teljesített szolgálata közben lezuhant a repülőgépe, és nyolc napot az irakiak fogságában töltött. Végül törött karral, de épségben kiszabadult. Most először láthattunk azonban megrázó képeket az arab televízió riportjában egy fogságba esett amerikai katonanőről. Nemcsak a szövetségesek oldalán harcolnak azonban nők, az iraki hadsereg is tűzvonalba küldi őket.  

A frontvonalról jelentkeznek

A német RTL nézői gyakran láthatják mostanában a képernyőn Antonia Radost. Az egyre riasztóbb képet mutató bagdadi utcákról jelentkezik.Ő tudósítja őket élőben a bagdadi helyzetről. Nyugodt hangon mesél az aznapi bombázásokról, az iraki lakosság hangulatáról, és válaszol tőle több ezer kilométerre, a biztonságos studióban ülő férfi munkatársának kérdéseire.

Lilli Gruber, a legjelentősebb olasz hírcsatorna, a Teleregionale Uno éjszakai riportjában az olasz nézők a háttérben a bombázásokat láthatják, a riporternő arcát égő házak fénye világítja meg. A CNN nyolc haborús tudósítója közül kettő nő, őket az egész világ megismeri. Több nő tudósít a térségből az angol BBC hírtelevíziónál.

Olasz haditudósítók – szinte kizárólag nők

Míg a legtöbb országban azért még mindig inkább férfi riporterek készítenek tudósításokat a háborúról, Olaszországban szinte kizárólag nőké ez a veszélyes feladat. Az állami és privát olasz televíziós csatornák képernyőin is nők tűnnek fel, ha a háborúról közvetítenek friss híreket.


Haditudósítók – ahol egy nő ki tud ugrani 2

Tiziana Ferrario

A RAI olasz csatorna 44 éves munkatársa, Tiziana Ferrario már az Egyesült Államok afganisztáni bombázásairól is a helyszínről tudósított. Bár van egy tizenegy éves fia, vállalja a veszélyeket. Giovanna Botteri is túl van már a negyvenen, szintén a RAI-nál dolgozik, és Bagdadban vadászik a hírekre.

A hölgyek körül azonban egyre forróbb a helyzet, Lilli Gruberre legutóbbi élő tudósítása után iraki katonák törtek rá a hotelszobában , és elkobozták a videotelefonját, csak napokkal később kapthatta vissza. Ha a szövetségesek elérik Bagdadot, az irakiak akár túszként is fogva tarthatják ezeket a nőket. Már most sem hívhatják őket az otthon maradt kollégáik, mert az túl veszélyes lenne. Ők jelentkeznek, amikor alkalmuk nyílik rá.

Rambónák

Monica Maggioni olasz riporter azt is vállalta, hogy egy páncélos alakulattal vonuljon végig Irakon, a fővárosig. A 39 éves hölgy sisakban, teljes felszerelésben, együtt izzad a katonákkal. Ha szükséges, gázmaszkban tölt akár órákat is a poros sivatagban. Egy tudósítás az ő szájából még hitelesebb.


Haditudósítók – ahol egy nő ki tud ugrani 3

Lilli Gruber

Az olasz nők tudatosan készültek a háborúra. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Botteri és Gruber idén elvégzett egy túlélési technikákat oktató tanfolyamot. Egyedüli női résztvevőként megtanulhatták, hogyan másszanak fel függőleges, sima falra, hogyan mentsenek ki embereket égő házból, és hogyan őrizzék meg nyugalmukat pánikhangulatban. Sejtésük bejött, kitört a háború, most jött el az ő idejük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik