Belföld

Európai cégek esélytelenek az iraki újjáépítésben

Brit cégek is lemaradhatnak majd Irak újjáépítéséről, más európai cégeknek pedig aligha van esélyük a részvételre – írja a Reuters hírügynökség.

Az Egyesült Államok mellett Irakban háborúzó Nagy-Britannia vállalkozói már tiltakoznak mellőzésük miatt, mivel azonban az újjáépítést az amerikai hadsereg műszaki parancsnoksága (US Corps of Engineers) vezényli, és annak régi jó kapcsolatai vannak az amerikai vállalkozók egy szűkebb csoportjával, a briteknek is igen csekély az esélyük a részvételre.

Az 1991-es háború utáni helyreállítási munkák oroszlánrésze is az amerikai vállalkozóké lett – írta a Reuters hírügynökség szerdán, meg nem nevezett brit vállalatvezetőket idézve.

Az amerikai kormány nemzetközi segélyezési és fejlesztési ügynöksége (USAID) ugyan azt közölte, hogy sok külföldi vállalat is részt vehet majd Irak újjáépítésében, de az amerikai törvények szerint az ügynökség fővállalkozóként csak amerikai cégeket bízhat meg. Még napokkal a háború elindítása előtt már fel is kért öt nagy amerikai vállalkozást ajánlattételre.

A megbízást elnyerő cég első lépésben 900 millió dollár körüli megbízást kap az amerikai kormányzattól. A hét elején az USAID már ki is adott egy megbízást Umm Kaszr kikötőjének irányítására 4,8 millió dollárért az SSA amerikai vállalatnak, amelynél nagyobb és tapasztaltabb brit vállalat is jelentkezett, de nem nyert. Más brit vállalatok – mint a Balfour Beatty vagy a Carillion – esetleg majd nyerhetnek, mert a kiemelt brit cégek listáján szerepelnek az amerikaiaknál azóta, hogy közreműködtek a New York-i területrendezési munkákban a 2001. szeptemberi terrortámadás után.

A brit kereskedelmi és ipari miniszter, Patricia Hewitt már tárgyalt a USAID vezetőivel, de semmiféle ígéretet nem kapott, hogy az amerikai kormányzat változtatna a külföldi vállalatok kezelésén, vagy módosítana alapállásán, hogy saját országa vállalatait kedvezményezi.

Az amerikai kormányzattal kevésbé különleges kapcsolatokat ápoló nyugat-európai országok vállalkozásainak nagyon keményen kell majd küzdeniük az újjáépítési megbízások elnyeréséért. A német MAN gép- és teherautógyár vezérigazgatója, Rufolf Rupprecht szerdán úgy nyilatkozott, hogy az újjáépítésben való részvételük attól függ, miként alakulnak majd az európai-amerikai kapcsolatok, miután Franciaország és Németország ellenezte Irak megtámadását. Az európai vállalatok egyelőre a jó alkalom kivárására játszanak, még azok is, amelyek már évek óta tevékenykednek Irakban az olajért-élelmiszert program keretében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik