Belföld

Emelkedéssel kezdett a BUX – csendes nap várható

Szerdán 15,43 pontos emelkedéssel 7522,63 ponton nyitott a BUX. Nem várnak jelentős árelmozdulást a Budapesti Értéktőzsdén szerdán az megkérdezett szakértők.

Makray Péter, az ERSTE Bank Befektetési Rt. elemzője egy százaléknál kisebb mértékű emelkedést feltételez, miután kedden az európai piacokra visszatért az optimizmus, és nagy forgalom mellett erősödtek a tőzsdeindexek.

Farkas Róbert, a Takarékbank üzletkötője nem vár jelentős ármozgásokat. A nap elején kisebb gyengülést feltételez az európai börzék negatív nyitása miatt, a továbbiakban pedig a háborúval kapcsolatos új fejlemények lehetnek továbbra is meghatározóak.

A londoni FTSE-100 1,5 pontos nyereséggel nyitott szerdán, és rövidesen 11,30 pont volt a nyeresége, míg a frankfurti DAX-30 1.11 pontos nyereséggel nyitott szerdán, de néhány perc múlva 13,41 pont volt a vesztesége.

Emelkedéssel zártak kedden a vezető New York-i tőzsdemutatók arra a hivatalosan meg nem erősített hírre, miszerint a dél-iraki Bászrában kormányellenes felkelés kezdődött, míg Bush amerikai elnök keddi helyzetértékelő beszédében azt mondta, hogy az amerikai hadsereg sikeresen tör előre Irakban, és a lendületet csak átmenetileg lassítják a homokviharok.

Az amerikai értékforgalmazói szövetség elektronikus Nasdaq piacának technológiai papírokkal telített Composite indexe 1,6 százalék (21,23 pont) emelkedéssel 1391,01 ponton fejezte be a napot, a 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 0,8 százalékkal (65,55 ponttal) 8280,23 pontra nőtt.

A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán a Wall Street-en történt kedvező változás hatására erőteljes javulást mutatott. “Mértéktartó derűlátás” jellemzi a piacot, hogy a háború Irakban gyorsan lezárulhat, ennek hatására a Nikkei ledolgozta keddi, három hét óta a legnagyobb mértékű esését. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója szerdán 113,16 pontos, azaz 1,37 százalékos nyereséggel zárt és 8351,9 pontot ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik