Belföld

Döntés várható a Nemzeti Fejlesztési Tervről

A kormány szerdai ülésén várhatóan jóváhagyja a nemzeti fejlesztési tervet (nft), megadja a felhatalmazást a hivatalos (március 31-i) átadásra az Európai Unió illetékeseinek és a kapcsolódó tárgyalások lefolytatására - írja a Világgazdaság.

Veress József, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának (NFTH) vezető tanácsadója a lapnak nyilatkozva úgy ítélte meg, hogy ezzel új szakasz kezdődik munkájukban.

Az ötletgazdáknak a jövő hónap elejétől lehet pályázni a projekt-előkészítő alap összesen 27 millió eurós támogatására, amelynek keretében olyan szakmai dokumentációval látják el a beterjesztett elképzeléseket, hogy azok a csatlakozás pillanatától esélyesek legyenek a megfelelő uniós támogatások elnyerésére. Emellett április végére készülnek el a terv fő célkitűzéseinek konkrét megvalósítási menetrendjét rögzítő, részletes operatív programok, amelyek már sokkal gyakorlatiasabb formában tartalmazzák a teendőket. Ugyancsak április végére várható, hogy a kormány dönt az ország egészét átfogó terv legfőbb célkitűzéseiről. Emellett várhatóan kora őszre megszületnek azok a kiegészítő dokumentumok is, amelyek az egyes pályázatok részletes leírását tartalmazzák. Ezekből minden vállalkozó tájékozódhat, hogy milyen típusú pályázatokra számíthat az nft keretében 2004 és 2006 között. Pontosan megtudhatja, hogy például a kis- és középvállalkozók esetében milyen lehetőségek közül választhat, milyen feltételeknek kell megfelelnie, az egyes esetekben mennyi a támogatási összeg és mennyi a hazai társfinanszírozás stb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik