Belföld

Terroristát fogtak Romániában

A román rendőrség elfogta az egyik bukaresti középiskola ellen tavaly végrehajtott merénylet fő gyanúsítottját - közölte a keddi román sajtó.

A hatóságok szerint a román hadsereg különleges alakulatainak egyik volt altisztje gyanúsítható azzal, hogy tavaly november elején kézigránátot dobott a bukaresti Jean Monnet középiskola udvarába.

A gránát robbanása két diákot súlyosan, három másikat könnyebben megsebesített. Az ügyben folytatott nyomozás arra az eredményre jutott, hogy a 31 éves férfi, akit 1999-ben szereltek le sorozatos fegyelmi vétségek miatt a hadseregtől, korábban többször fenyegetőzött merényletek végrehajtásával, ha a hatóságok nem fizetnek neki jelentős összegeket.

Miután fenyegetéseit nem vették komolyan, akcióba lépett. Azért választotta a Jean Monnet középiskolát, mivel itt számos vezető román politikus, köztük a miniszterelnök egyik gyermeke tanul. A merénylet után a vizsgálat azon a nyomon indult el, hogy feltehetően alvilági leszámolás volt a merénylet, miután az egyik súlyosan megsérült diáklány apját a bukaresti alvilág ismert vezetőjeként tartják számon.

A lapok beszámolói szerint a valódi merénylőt mélységesen felháborította, hogy a tévúton járó hatóságok továbbra sem akarták komolyan venni. Ezért néhány héttel ezelőtt egy kézigránátot helyezett el a román főváros egyik legnépszerűbb központi parkjában. A gránát felrobbant volna, ha óvatlan kézzel nyúlnak hozzá. Szerencsére a jól látható helyre kitett gránátot felfedező két járókelő nem kíváncsiskodott, hanem azonnal a rendőrséget hívta, s ezzel súlyos tragédiát előzött meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik