Belföld

Seattle-i cég működtetheti Umm-Kaszr kikötőjét

Az amerikai kormány nemzetközi segélyügynöksége (USAID) a Stevedoring Services of America, Seattle székhelyű vállalatnak ítélte hétfőn az észak-iraki Umm-Kaszr kikötőjének működtetésére kiírt 4,8 millió dolláros szerződést.

Brit vállalatok kifogásolták, hogy nem kaptak meghívást ajánlattételre. A USAID munkatársai annyit mondtak, hogy brit cégeket alvállalkozóként alkalmazhatnak majd.

Az amerikai kormányzat ezzel már a második szerződést köti meg az Irak újjáépítését célzó terveinek valóra váltása keretében. A Halliburton leányvállalata, a Kellogg Brown and Root már korábban elnyert egy pályázatot, amelynek értelmében szükség esetén tűzoltást végez az iraki olajmezőkön.

Umm-Kaszr Bagdadtól mintegy 460 kilométerre délkeletre fekszik. Stratégiai jelentőségét az adja, hogy itt található Irak egyetlen mélyvízi kikötője, amelyből ki lehet jutni a Perzsa-öbölbe. A városban azonban még mindig súlyos harcok dúlnak, ugyanis az irakiak még mindig ellenállnak a fegyveres gócokat felszámoló brit katonáknak.

A USAID azt nem közölte, hogy a seattle-i cég mikor láthat munkához, és mennyi időre szól megbízatása. George Bush amerikai elnök kormányzata már jóval a háború elindítása előtt kidolgozta az Irak újjáépítésére vonatkozó ambiciózus tervet. A USAID magánvállalatokkal akarja elvégeztetni a feladatokat – köztük az iraki egészségügyi ellátás, kikötők és repülőterek, iskolák és egyéb oktatási intézmények helyreállítását –, mellőzve a nagy nemzetközi segélyszervezeteket, de még az amerikaiakat is.

Amerikai tisztviselők korábban jelezték: a kormányzat március elején legalább öt amerikai társaságot (Bechtel Group Inc., Fluor Corp., Kellogg Brown and Root, Louis Berger Group Inc., Parsons Corp.) kért fel arra, hogy készítsen ajánlatot a háború utáni iraki újjáépítési munkák elvégzésére, amelynek összértéke legalább 900 millió dollár lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik