Belföld

Az OTP országos hálózatot építene Szerbiában

Az OTP Bank Rt. érdeklődik az újvidéki Novosadska Banka privatizációja iránt, s a magyarországi pénzintézet képviselői e célból a még a hét folyamán felkeresik a vajdasági pénzintézetet.

Vojin Bjelica, a Novosadska Banka vezérigazgatója közölte az
újvidéki Dnevnik című lappal, hogy pénzintézete kapcsolatban áll egy sor európai bankkal, amelyek érdekeltek az újvidéki bank
privatizációjában. Mint mondta, a Novosadska Banka-nak komoly kapcsolatai vannak az Unicredito olasz bankcsoporttal, ezekben a napokban kezdődtek meg a tárgyalások az ugyancsak olasz Inteza Grouppal, s még a hét folyamán a bankot felkeresik a magyarországi OTP képviselői.


Még két bankot privatizálnak idén


A Novosadska Banka össztőkéje 58 millió euró volt, de adósságok szanálására a bank 28 millió eurót különített el, ezért a pénzintézet “egészséges” tőkealapja valamivel több, mint 30 millió euróra rúg. Bjelica szerint ez így is tekintélyes összeg, hiszen Szerbiában a bankalapításhoz 10 millió eurós törzstőkére van szükség. Bozidar Djelic szerb pénzügyminiszter és Mladjan Dinkic jegybankelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a Novosadska Banka-n kívül az idén privatizálják még a Kontinental Banka és a Juba Banka nevű pénzintézetet.


Az állam tulajdonos lett a külföldi adósságok fejében


Az állam tavaly nyáron átvette 16 kereskedelmi bank – beleértve a már említett három pénzintézet – teljes belföldi és külföldi adósságát, a többi között a Párizsi Klub és a Londoni Klub hitelezőivel szemben fennálló adósságot is. Ezzel a bankok adóssága állami tulajdonrésszé konvertálódott. Ily módon a szerb állam 16 pénzintézetben jutott tulajdonrészhez, 12 bankban pedig többségi tulajdonossá vált. Az adósságkonverziós ügylet értelmében az állam korlátozott időtartamig maradhat eme pénzintézetek résztulajdonosa,
ezért el kell adnia saját részesedését. A Novosadska Banka-ban az állami részesedés 51,8 százalékos.


Az OTP elférne a növekedési pálya előtt álló piacon


Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója korábban az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy amennyiben az OTP befektetne a szerbiai bankszektorba, akkor országos hálózatot szeretne kiépíteni. Az OTP-nek lenne még helye a szerb bankpiacon, annál is inkább, mert a bankszektor jelentős növekedési pálya előtt áll – mondta Csányi, aki szerint az OTP nemcsak szűken banki befektetésekben gondolkodik, hanem bevonná ebbe az OTP-csoporthoz tartozó más pénzügyi szolgáltatásokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik