Belföld

Az oroszok erősítgetik, hogy nem szállítanak fegyvert Iraknak

Igor Ivanov orosz külügyminiszter az amerikai kollégájával, Colin Powellel folytatott keddi telefonbeszélgetés során ismét leszögezte, hogy Moszkva szigorúan betartja az ENSZ szankcióit és nem szállít fegyvert Iraknak.

A múlt hét végén kirobbant fegyverszállítási botrány kapcsán eszmecserét folytatott George W. Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A Gazeta.ru című orosz internetes lap keddi értesülése szerint akár egy hónapot is csúszhat Putyin e héten esedékes éves országértékelő beszéde az orosz törvényhozás két háza előtt.

A lap szerint az elnök meg akarja várni az iraki háború további fejleményeit a beszéd elmondásával. Az orosz törvényhozás felsőháza, a szövetségi tanács kedden a háborút elítélő nyilatkozat-tervezetet hagyott jóvá. Valerij Golegrjad alelnök közlése szerint a felsőház szerdán szavaz a tervezetről, miután meghallgatta Ivanov beszámolóját. A szövetségi tanács azt is tervezi, hogy válságstáb felállítását javasolja Putyinnak, a törvényhozás, az elnöki apparátus és szakértők részvételével.

Mihail Margelov a felsőház külügyi bizottságának elnöke szerint a grémium feladata ajánlások kidolgozása Oroszország nemzeti érdekeinek védelme érdekében. A politikus úgy fogalmazott, hogy Moszkva számára a regionális biztonság sokkal fontosabb, mint az iraki olaj és mindent elkövet annak érdekében, hogy az iraki konfliktus ne szélesedjen világméretűvé.

A szövetségi tanácsból ugyanakkor olyan hangok is érkeztek az alsóházi honatyák felé, hogy a képviselők gondoljanak a háború utáni orosz-amerikai kapcsolatokra is. Megfigyelők szerint ezek az intelmek azzal is kapcsolatosak, hogy a duma röviddel a háború kitörése előtt bizonytalan időre elhalasztotta annak a szerződésnek a ratifikálását, amelyet Vlagyimir Putyin orosz és George W. Bush amerikai elnök tavaly májusban írt alá Moszkvában a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről.

Orosz külügyi források szerint már a kedden, de legkésőbb szerdán sor kerülhet az ENSZ BT Irakkal foglalkozó ülésére. A testület kedden folytat nagykövet-helyettesi szintű konzultációt a fejleményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik