Belföld

Nem érvényesül az óvatos bérpolitika

Nem igazán látszik teljesülni az "óvatos bérpolitika" – a nagy állami vállalatok az eredeti kormányzati elvárásnál rendre jóval magasabb keresetemelkedésekről állapodnak meg a szakszervezetekkel - írja a Népszabadság.

A köztisztviselői alapilletményt a kabinet befagyasztotta, ugyanakkor az állami cégek legalább 7-8 százalékos béremelése láttán valószínűleg a versenyszféra magántulajdonú vállalatainál jelentősen növekednek majd a keresetek. Most a Magyar Postánál lesz nagyobb emelés, s a Volán-vállalatoknál, a BKV-nál és az energetikai szektorban is ez várható, a szakszervezetekkel kötött alkuk nyomán.

A visszafogott bérpolitikára az infláció leszorítása és a pénzügyi egyensúly fenntartása miatt lenne szükség. A kormány ezért állapodott meg a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal a reálkeresetek alakulásáról. E szerint a 4-5 százalékos bruttó béremelés 4,5 százalékos reálbér-növekedést eredményezne, mert az infláció hatását a kedvezőbb személyi jövedelemadózási feltételek nagyjából “kompenzálják”.

A pénzügyi tárca szerint nincs ok arra, hogy a keresetek növekedéséről szóló prognózisukat módosítsák. Az állami vállalatoknál csak kivételes esetben hagy jóvá az ÁPV Rt. olyan üzleti tervet, amely 3-4,5 százaléknál nagyobb bruttó átlagkereset-növekedést tartalmaz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik