Belföld

Magyarország felkészült a menekülthullámra

Nem várható, hogy az iraki háborús területekről nagyobb menekülthullám irányulna Magyarországra, de a hatóságok felkészültek az esetlegesen érkezők fogadására.

Dobó István, a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának menekültügyi főosztályvezetője az MTI-nek kedden elmondta: a magyarországi befogadó állomásokon élő iraki állampolgárok száma jelenleg nem éri el a százat. Hozzátette: vannak férőhelyek a menekülteket befogadó állomásokon Bicskén, Debrecenben és Békéscsabán.

A főosztályvezető tudatta: a magyar hatóságok megfelelő tapasztalatot szereztek az elmúlt években koszovói és afganisztáni háború idején érkezett menekültek elhelyezésekor. Az idei év első két hónapjában 462 külföldi állampolgár kért védelmet Magyarországtól. Tavalyról több mint ezer kérelem elbírálása húzódott át erre az évre.

A menekültstátuszt kérelmezők mintegy fele az érdemi döntés előtt eltűnik a hatóságok látóköréből vagy illegálisan elhagyja az ország területét. A kurdok kapcsán közölte: állampolgárságuk szerint különböztetik meg a kérelmezőket. Az idén még nem volt olyan iraki kérelmező, aki kurd nemzetiségűnek vallotta magát. Ezzel szemben az elmúlt években az Irakból érkezettek jelentős része mondta magát kurdnak.

A kérelmek elbírálásánál figyelembe veszik azt, hogy egy külföldi esetleges kiutasítását követően hazájában megalázó, embertelen bánásmódnak, üldöztetésnek lehet-e kitéve. Az elmúlt évben az Európai Uniótól nyert pályázati pénzekből, valamint állami támogatásokból a befogadó állomásokon fejlesztéseket hajtottak végre. Az elmúlt években Afganisztánból érkezett a legtöbb ember, de a kérelmek érdemi elbírálása előtt az érintettek több mint fele elhagyta Magyarországot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik