Belföld

Iraki invázió – informatikai támadások az interneten

Az Irak elleni háború megindítása informatikai támadások sorozatát robbantotta ki, számítógépes kalózok az interneten számos honlap működését zavarják. Erre figyelmeztette hétfőn az amerikai külügyminisztérium a multinacionális vállalatokat.

– Ezek a numerikus támadások zavarokat okoznak, megrongálják a magánvállalatok számítógépeit és kereskedelmi portáljait. A kormányzati és a katonai számítógépes rendszereket is támadások érték, de jóval kisebb mértékben – áll a külügyminisztériumnak az AFP által ismertetett jelentésében.

A támadásokat olyan független számítógépes kalózoknak tulajdonítják, akik vagy az Egyesült Államok mellett, vagy ellene törnek lándzsát.

Indonéziából, Marokkóból, Pakisztánból, Egyiptomból, Szaúd-Arábiából, Törökországból, Franciaországból, Brazíliából, Mexikóból, de még egyes kelet-európai országokból is próbálkoztak számítógépes kalózok, például számítógépes szolgáltatásokat nyújtó cégek, elektronikus levelezési rendszereket megbénításával, vírusok terjesztésével, adatbankok, különösen pénzügyiek feltörésével.

A vírusok és egyéb informatikai támadások felbukkanását figyelő magáncégek szintén jelezték, hogy megsokasodott munkájuk.

Az F-secure nevű társaság szerint a hackerek három kategóriára oszthatóak. Az első körbe az amerikai patrióták tartoznak, akik a számítógépes kalózkodással a háborút próbálják segíteni. A második csoportot szélsőséges muzulmán csoportok alkotják, amelyek amerikai internetes oldalak, főleg katonai portálok feltörésén “munkálkodnak”. Végül vannak a pacifisták, akik minden áron békét akarnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik