Belföld

Ezer járatát törölte az Austrian Airlines

Több mint ezer járatot törölt az Austrian Airlines áprilisi menetrendjéből - írja a Népszabadság. Az ok a gépek kihasználatlansága, ami egyértelműen az iraki háborús helyzetre vezethető vissza: egyre csökken a helyfoglalások és jegyátvételek száma.

Pedig az AUA a sikerek tudatában éppen felvette a versenyt az egyre terjeszkedő fapadosokkal: számos járaton az olcsó légitársaságokéhoz hasonló áron kínált utazást. Nem sokáig: most az egyik ilyen járatot, a Bécs–Manchestert teljesen kivették a menetrendből. A járatok számának csökkentése érzékenyen érinti az amerikai és az angliai forgalmat; sőt a húsvéti ünnepeken kétszáz járattal kevesebbet indítanak az egyébként megszokott pár napos kirándulásokra. A takarékosság indokolt: a kerozin árának emelkedése a kevéssé kihasznált járatokat egyértelműen veszteségessé teszi. A cég vezetői még roszszabbra is számítanak, s leporolták a 2001-es válsághelyzetben kidolgozott szükségtervet, amely a személyzet félállásban történő foglalkoztatását is tartalmazza.

Legalább ilyen bajban vannak az ausztriai utazási irodák: a nemrégiben véget ért berlini turisztikai vásáron hiába csalogatták hatalmas kedvezményekkel a nyári útjukat tervezőket, a jókora megtakarítás is csak keveseket vett rá a foglalásra. Elsősorban a távolabbi úti célokkal foglalkozó irodák panaszkodnak. Egy felmérés szerint a tavalyinál több osztrák tervez ausztriai nyaralást, a külföldi utak listáját pedig az idén is Olaszország vezeti, bár ide is kevesebben terveznek utat. A további sorrend – szintén a tavalyihoz képest kisebb arányokkal – Görögország, Horvátország, illetve Szlovénia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik