Belföld

Bush a Pentagonban: “az iraki nép szabad lesz, a világ pedig békésebb”

George Bush amerikai elnök kedden arra kérte a kongresszust, hogy minden más ügyet félretéve gyorsan szavazza meg a kért 74,7 milliárd dollárt, mivel sürgető szükség van rá az iraki háború finanszírozására.

Az elnök a Pentagonban tett látogatásán kijelentette, hogy háború idején a kongresszus nem ragadhat le a szokásos ügymenetnél. George Bush leszögezte, hogy a koalíciós erők szakadatlanul haladnak előre. “Nem tudjuk meddig tart a háború, de tudjuk, hogyan végződik: győzni fogunk!” – hangsúlyozta az elnök, aki egyben az Egyesült Államok fegyveres erőinek a főparancsnoka.

Minden háborúban cseppfolyós a helyzet – mondta az elnök a háború legutóbbi fejleményeire utalva. Magyarázólag hozzátette: “Olyan ellenséggel harcolunk, amely semmitől sem riad vissza, ha kell, polgári öltözékbe bújik, és kész ölni, hogy folytatódhasson Szaddám Huszein (iraki elnök) rémuralma, de mi bátran harcolunk.”

Az elnök hangsúlyozta, hogy az amerikaiak megbízhatnak azokban, akik a nemzet egyenruháját viselik. “Le fogjuk szerelni az iraki rezsimet és véget fogunk vetni uralmának. Az iraki nép szabad lesz, a világ pedig biztonságosabb és békésebb” – mondta.

Az amerikai elnök hétfőn 74,7 milliárd dollárt (70,5 milliárd eurót) kért a kongresszustól az Irak elleni hadjárat finanszírozására, valamint a háborús erőfeszítést támogató kulcsállamok megsegítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik