Belföld

New York Times: a szövetségesek 80 kilométerre vannak Bagdadtól

A szövetségesek 60 mérföldre - mintegy száz kilométerre - vannak Bagdadtól - mondta hétfőn a brit kormányfő. A The New York Times szerint pedig már 80 kilométeren belül járnak - Bagdadtól számítva - a 3. amerikai gyalogoshadosztály erői.

Tony Blair, aki először számolt be a hadműveletekről az alsóházban a háború kezdete óta, megerősítette: a fegyveres beavatkozás célja Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének eltávolítása, és a tömegpusztító fegyverek leszerelése. Blair szerint e cél elérése végett a szövetségesek minél előbb el akarják érni Bagdadot.

A miniszterelnök szerint azért nem a sokak által előzetesen várt elsöprő légicsapás-sorozattal kezdték az iraki hadjáratot, mert a lehető legkevesebb szenvedést akarják okozni az iraki lakosságnak, és meg akarják őrizni a ország vagyonát a jövő nemzedékének. E stratégia jegyében először a szárazföldi erők indultak meg, és biztonságba helyezték a dél-iraki olajmezőket – mondta.

Bejelentette: a déli Al-Faw-félsziget most már teljesen a szövetséges erők ellenőrzése alatt van. Megerősítette, hogy a térségbeli olajkutak alá voltak aknázva, és ha a szövetségesek nem lépnek gyorsan, “Irak jövőbeni gazdagsága már lángokban állna”.

A brit miniszterelnök teljeséggel elfogadhatatlannak nevezett egy esetleges török behatolást iraki Kurdisztánba. Hozzátette: mindezt nagyon világosan Ankara tudomására hozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik