Belföld

Hogy képzeli az USA Irak sorsát Szaddám után?

Brit kormányilletékesek dolgoznak titokban hetek óta a Pentagonban a háború utáni iraki katonai kormányzat kiépítésének tervein - írta a szerdai The Times. Brit hírszerzési források szerint izraeli kommandósok Irakban keresik az esetleges ellencsapás célpontjait arra az esetre, ha Irak támadást intéz a zsidó állam ellen.

A vezető londoni napilapnak amerikai és brit források elmondták, hogy az átfogó tervben szereplő kormányzat hasonlítana azokhoz, amelyeket a szövetségesek a II. világháború után Németországban és Japánban építettek ki.

A The Times értesülése szerint az iraki közszolgálat kulcsposztjait nyugalmazott amerikai tábornokok, diplomaták és segélyszolgálati szakértők töltenék be, akik közvetlenül az amerikai védelmi minisztériumnak tartoznának beszámolással. A Szaddám Huszein elnök elűzése után tervezett kormányzati struktúra élén Tommy Franks tábornok, a Perzsa-öbölben felvonult amerikai-brit expedíciós haderő amerikai főparancsnoka állna, hasonlóan ahhoz, ahogy Douglas MacArthur tábornok irányította a csendes-óceáni győzelem után egy ideig Japánt.

Franks közvetlen beosztottja a polgári kormányzati feladatok főfelelőseként Jay Garner nyugalmazott amerikai tábornok lesz, aki az első öbölháború végén az iraki kurdok mentését irányította.

A brit lapnak amerikai és brit illetékesek azt mondták: a szövetségeseket a nemzetközi jog kötelezi arra, hogy átvegyék Irak adminisztratív irányítását, ha a jelenlegi bagdadi rezsimet eltávolítják. A források szerint azonban a két ország “boldogan át fogja adni” Irakot az ENSZ-nek, és végső soron egy választott iraki kormánynak, ha a helyzet erre megérett. Amerikai illetékesek szerint nincs tervbe véve hosszas katonai kormányzás, a szövetségesek rövid, néhány havi megszállást terveznek.

A Jane’s Information Group brit hírszerzési és biztonságpolitikai kutatócsoport értesülése szerint izraeli kommandósok dolgoznak Irakban, keresve az esetleges ellencsapás lehetséges célpontjait. A Jane’s hírszerzési ügyekre szakosodott kiadványa, a Foreign Report izraeli forrásokat idézve azt írta, hogy a zsidó állam ezúttal elsöprő válaszcsapást mérne Irakra bármiféle támadás esetén, nem úgy, mint az 1991-es öbölháború idején, amikor amerikai nyomásra válasz nélkül hagyta az iraki rakétatámadásokat.

Az értesülés szerint az izraeli kommandósok Törökországból hatoltak be Irakba, és Szaddám Huszein kíséretéről, rejtekhelyeiről, a rezidenciák közötti távközlési vonalakról és az iraki hadvezetés központjairól gyűjtenek adatokat.

A Foreign Report forrásai szerint Izrael nukleáris válaszcsapást venne fontolóra iraki vegyi vagy biológiai támadás esetére, bár a Jane’s-kiadvány is elismeri, hogy ezt az értesülést lehetetlen megerősíteni. Izrael soha nem ismerte el hivatalosan, hogy lennének atomfegyverei, de külföldi szakértők gyakorlatilag biztosra veszik az izraeli atomütőerő létét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik