Belföld

Hogy képzeli az USA Irak sorsát Szaddám után?

admin
admin

2003. 03. 19. 15:07

Brit kormányilletékesek dolgoznak titokban hetek óta a Pentagonban a háború utáni iraki katonai kormányzat kiépítésének tervein - írta a szerdai The Times. Brit hírszerzési források szerint izraeli kommandósok Irakban keresik az esetleges ellencsapás célpontjait arra az esetre, ha Irak támadást intéz a zsidó állam ellen.

A vezető londoni napilapnak amerikai és brit források elmondták, hogy az átfogó tervben szereplő kormányzat hasonlítana azokhoz, amelyeket a szövetségesek a II. világháború után Németországban és Japánban építettek ki.

A The Times értesülése szerint az iraki közszolgálat kulcsposztjait nyugalmazott amerikai tábornokok, diplomaták és segélyszolgálati szakértők töltenék be, akik közvetlenül az amerikai védelmi minisztériumnak tartoznának beszámolással. A Szaddám Huszein elnök elűzése után tervezett kormányzati struktúra élén Tommy Franks tábornok, a Perzsa-öbölben felvonult amerikai-brit expedíciós haderő amerikai főparancsnoka állna, hasonlóan ahhoz, ahogy Douglas MacArthur tábornok irányította a csendes-óceáni győzelem után egy ideig Japánt.

Franks közvetlen beosztottja a polgári kormányzati feladatok főfelelőseként Jay Garner nyugalmazott amerikai tábornok lesz, aki az első öbölháború végén az iraki kurdok mentését irányította.

A brit lapnak amerikai és brit illetékesek azt mondták: a szövetségeseket a nemzetközi jog kötelezi arra, hogy átvegyék Irak adminisztratív irányítását, ha a jelenlegi bagdadi rezsimet eltávolítják. A források szerint azonban a két ország “boldogan át fogja adni” Irakot az ENSZ-nek, és végső soron egy választott iraki kormánynak, ha a helyzet erre megérett. Amerikai illetékesek szerint nincs tervbe véve hosszas katonai kormányzás, a szövetségesek rövid, néhány havi megszállást terveznek.

A Jane’s Information Group brit hírszerzési és biztonságpolitikai kutatócsoport értesülése szerint izraeli kommandósok dolgoznak Irakban, keresve az esetleges ellencsapás lehetséges célpontjait. A Jane’s hírszerzési ügyekre szakosodott kiadványa, a Foreign Report izraeli forrásokat idézve azt írta, hogy a zsidó állam ezúttal elsöprő válaszcsapást mérne Irakra bármiféle támadás esetén, nem úgy, mint az 1991-es öbölháború idején, amikor amerikai nyomásra válasz nélkül hagyta az iraki rakétatámadásokat.

Az értesülés szerint az izraeli kommandósok Törökországból hatoltak be Irakba, és Szaddám Huszein kíséretéről, rejtekhelyeiről, a rezidenciák közötti távközlési vonalakról és az iraki hadvezetés központjairól gyűjtenek adatokat.

A Foreign Report forrásai szerint Izrael nukleáris válaszcsapást venne fontolóra iraki vegyi vagy biológiai támadás esetére, bár a Jane’s-kiadvány is elismeri, hogy ezt az értesülést lehetetlen megerősíteni. Izrael soha nem ismerte el hivatalosan, hogy lennének atomfegyverei, de külföldi szakértők gyakorlatilag biztosra veszik az izraeli atomütőerő létét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.