Belföld

Irak újjáépítése amerikai módra

admin
admin

2003. 03. 17. 16:03

Az amerikai kormány szervezi az iraki újjáépítésben résztvevő cégeket, még azelőtt, hogy az iraki háború kirobbant volna. A Wall Street Journal hétfői írásából kiderül, hogy az amerikai vezetés a
legnagyobb falatokat az amerikai cégeknek szánja.

Az ENSZ és az újjáépítési munkálatokban hagyományosan
résztvevő nemzetközi szervezetek, amelyek Koszovóban és Afganisztánban is tevékenykednek, nagy veszteseknek számítanak, legalábbis annak a több mint száz oldalas tervnek az alapján, amely a bizalmas szerződés-tervezeteket tartalmazza. Az amerikai terv 1,5 milliárd dollárt szán a magáncégekkel kötendő szerződésekre és mindössze 50 millió dollárt különítenének el az olyan nem kormányzati szervezetek számára, mint a “Care”, vagy a “Save the Children”. A ENSZ és a nemzetközi szervezetek negligálása, az amerikai vállalatok privilegizálása miatt az amerikai tervet fenntartásokkal fogadták az európai illetékesek és az iraki ellenzékiek is, rámutatva arra, hogy Washington még jobban eltávolodhat szövetségeseitől és emiatt lefékezdőhet maga az újjáépítés folyamata is. Egyes nem kormányzati szervezetek amiatt bírálták a tervet, hogy az nem felel meg az irakiak szükségleteinek.

Az amerikai pénzügyminisztérium aktív résztvevője lenne az iraki központi bank megreformálásának és az új bagdadi vezetés ellenőrzésére bevetnék a Bush kormányzat tisztségviselőit, mint egyfajta ” árnyékkormányt” – olvasható a lapban. A terv értelmében az utak, iskolák, kórházak építése, a hatalmas újjáépítési munka már a konfliktus lezárását követő hetekben kezdetét venné. A Fehár Ház e munkákra az idei évre 1,8 milliárd dolláros felhatalmazást kérne, 800 millió dollárt pedig humanitárius segélyekre azon a 100 milliárd dolláron felül, amibe maga a háború kerülne. AZ ENSZ Fejlesztési Programja évente 10 milliárd dollárra becsüli az újjáépítés terheit és szerinte erre az összegre három éven át lenne szükség. A

Wall Street Journal úgy tudja, hogy az amerikai vezetés már néhány nappal ezelőtt felvette a kapcsolatot a Halliburton ( energetikában, gépészetben járatos ) vállalattal, amelynek élén 2000-ig Dick Cheney alelnök állt. A többi szerződésre esélyes vállalat is bejáratos Washingtonba, ám a lap ezúttal egyet sem nevez meg közülük. Felsorolja viszont, hogy a Bechtel (fővállakozó), a Fluor ( gépészet és építkezés), a Louis Berger ( gépészet, építkezés) és a Parsons ( építkezés) mintegy 2,8 millió dollárral támogatták 1999 és 2002 között a pártokat, döntően a hatalmon lévő republikánusokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.