Belföld

Állami ünnepségek március 15-én

Haza és haladás akkor és ma, 1848-2003. Ez a vezető üzenete a március tizenötödiki ünnepségeknek - közölte Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.

Kitért arra, hogy 1848 és 2003 között nyilvánvaló azonosságok fedezhetők fel, hiszen akkor és most is egy egész régióra kitekintő történelmi változásról lehetett és lehet beszélni, valamint az Európával való egyesülésről.

Baja Ferenc hangsúlyozta: a kormány egyetért azokkal az üzenetekkel is, amelyeket az MDF (Új honfoglalás), az SZDSZ (Gondolkodjunk Európában!) és a Fidesz (Magyarország a hazánk, Európa a jövőnk) fogalmazott meg.

– Nem kampányolunk március 15-én az EU ügye mellett, inkább azt mondjuk: gondolkodjunk közösen az ünnep kapcsán Magyarország és Európa jövőjéről, a kihívásokról és a lehetőségekről. Elutasítjuk, hogy ezen a napon csak a múltba forduláshoz és érzelmekhez kötődő ünnepséget lehessen tartani – fűzte hozzá az államtitkár.

Beszámolt ugyanakkor arról, hogy röplapot készítettek az “igen” 12 pontjáról, amelynek egyik pontja: uniót Európával. A 100 ezer példányban kinyomtatott röplap tartalmát az állami ünnepségek egyes műsorszámaiban felolvassák. Az államtitkár azt mondta, most megvalósul 1848 álma, létrejön egy új európai tér, amelyben a magyarság otthonra talál.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő közölte, összesen 143 millió 540 ezer forintos költséggel rendezi meg az állami ünnepségeket a MeH tárgyalásos közbeszerzési pályázatának győztes konzorciuma.

Az állami ünnepségek március 14-én este kezdődnek, amikor Medgyessy Péter miniszterelnök és Pat Cox, az Európai Parlament elnöke megnyitja a Duna két partját összekötő, a Batthyány és a Kossuth tér között húzódó, Európa-híd elnevezésű pontonhidat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik