Belföld

Kompromisszumot kér a BT-tagoktól el-Baradei

admin

2003. 03. 14. 08:04

Kompromisszumra szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait Irak ügyében Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója.

A politikus javasolta, hogy valóban szabjanak határidőket Iraknak a különböző leszerelési részfeladatok teljesítésére, de a határidők esetleges elmulasztása ne adjon automatikusan lehetőséget egy háború megindítására.

Az iraki leszerelést ellenőrző szakértők egyik legfőbb vezetője szerint a BT egysége létfontosságú, hiszen az ENSZ-nek komoly szerepe van más területeken is, így a terrorizmus elleni küzdelemben, vagy a közel-keleti válság megoldásában. Ezért arra kérte a BT tagjait, hogy dolgozzanak ki egy kompromisszumos határozatot, amely megállapítja, milyen alapvető feladatokat kell elvégeznie Iraknak a leszerelés terén, s ezekhez határidőt is rendel. „Megfelelő időt kell adnunk nekik, s ezt az időt ahhoz a feladathoz kell kapcsolnunk, amit el akarunk végeztetni velük” – mondta el-Baradei az AP hírügynökségnek adott csütörtöki bécsi interjújában. Mint hozzátette, ennek érdekében kész újból elmenni Bagdadba.

El-Baradei leszögezte: mindenki egyetért abban, hogy az iraki fegyverzetellenőrzések nem tarthatnak a végtelenségig. Ugyanakkor úgy vélte, ha valamely határidőt elmulasztanak az irakiak, az nem szabad, hogy automatikusan háborúhoz vezessen: egy ilyen esetben értékelni kell majd a helyzetet, leltárt készíteni, nem pedig azonnal háborút indítani.

A NAÜ főigazgatója egyébként elfogadhatónak mondta a legutóbbi brit határozati javaslat egyes követeléseit, mint például azt, hogy külföldön hallgathassanak ki iraki tudósokat, vagy hogy Irak semmisítse meg az összes, az ENSZ által törvénytelennek minősített asz-Szamúd rakétáját – ugyanakkor megkérdőjelezte azt a brit indítványt, hogy Szaddám Huszein iraki elnök nyilvánosan, egy tv-beszédben ismerje el, miszerint Irakban tiltott fegyvereket rejtegetnek. “Nincs egyértelmű bizonyítékunk, hogy valóban vannak ilyen, bevallandó rejtett fegyverei” – mondta Mohamed el-Baradei.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.