Belföld

Európa nem vesz részt az iraki újjáépítésben

A jövő hétre halasztódhat annak az újabb ENSZ-határozatnak a szavazása, amely lehetőséget teremtene egy Irak elleni támadásra – közölte csütörtökön a Fehér Ház. George Bush állítólag beszédet fog intézni a nemzethez, mihelyt véget érnek a viták a Biztonsági Tanácsban - olvasható a Népszabadságban.

Ebben az elnök rövid határidejű leszerelési ultimátumot intéz Szaddám Huszein iraki elnökhöz. Az ultimátum ideje alatt elutazhatnak Irakból a fegyverzetellenőrök, az újságírók, a segélyszervezetek dolgozói.

Colin Powell amerikai külügyminiszter a kongresszusi meghallgatáson ugyanakkor jelezte: a határozattervezet visszavonása is elképzelhető. Eközben az amerikai védelmi minisztérium megkezdte “lopakodó” B–2-esek, az ellenséges radarok számára gyakorlatilag követhetetlen repülőgépek áttelepítését az indiai-óceáni Diego Garcia szigetén lévő támaszpontra. Az Európai Bizottság egyelőre csak az esetleges iraki konfliktus esetén szükségessé váló humanitárius segítségnyújtásra készül, az újjáépítésben való részvétel nem szerepel a tervei között – jelentették be uniós illetékesek.

A tavaly év végi alacsony szinthez képest is csökkent az Irak elleni esetleges katonai támadás támogatottsága Magyarországon – derül ki a Medián február közepén, a Népszabadság számára végzett felméréséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik