Belföld

Tizenhárom év múlva miénk lesz a 14 Gripen

A parlament hétfőn szabad utat adott a Magyar Honvédségnek, hogy 2006-tól kezdődően az eredeti, 2001 decemberében megkötött szerződéstől eltérően drágább, ugyanakkor korszerűbb Gripeneket állítson hadrendbe - írja a Magyar Hírlap csütörtöki száma.

A svéd vadászgépek a jövőben azzal, hogy légi utántöltésre és precíziós fegyverek hordozására is alkalmasak, bármikor bevethetők a NATO béketeremtő és fenntartó hadműveleteiben.
A kormány által néhány hete módosított, illetve az Országgyűlés által most jóváhagyott bérleti megállapodás értelmében Magyarország a 14 “griffmadarat” 174 milliárd forintért bérli. A harci repülőgépeket a bérleti időszak végén, 2016-ban örökre megkapjuk. Információink szerint nyáron megkezdődnek a tárgyalások a repülőgépek felfegyverzéséről is. A 14 vadászgép ellátása légiharc-rakétákkal, nagy pontosságú földi eszközök leküzdésére alkalmas fegyverekkel 26-28 milliárd forintba kerül majd, amit várhatóan részletekben törlesztünk. Az utóbbi évek legnagyobb hadiipari beruházásával egy időben életbe lépett az ellentételezési megállapodás is. Ennek értéke a bérleti díj 110 százaléka, azaz 191 milliárd forint. Ennek az összegnek a 32 százalékát – 55,7 milliárd forintot – hazai beruházással, a fennmaradó hányadot a svédországi magyar export növekedését eredményező üzleti tevékenységgel, illetve hazai hadiipari kapacitások igénybevételével teljesíti a svéd partner. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint ezzel mintegy 13-15 ezer új munkahely létesülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik