Belföld

A szerbiai rendkívüli állapot különleges intézkedései

A szerbiai rendkívüli állapot idején - többek közt - 30 napra nőtt a rendőri fogvatartás maximális ideje, ráadásul az őrizetesnek nincs joga védőügyvédre. Emellett tilos a sztrájk, és a sajtó sem foglalkozhat a rendkívüli állapot okaival.

A Szerbia megbízott elnöke által tegnap kihírdetett rendkívüli állapot ideje alatt alkalmazandó különleges intézkedések – a Beta hírügynökség közleménye alapján – az alábbiak:

1. E rendelet korlátoz bizonyos polgári- és emberi jogokat és szabadságokat amelyek Szerbia Köztársaság alkotmányában foglaltatnak, és külön illetékességet szab az állami szerveknek a rendkívüli állapot idejére.

2. Azt a személyt aki veszélyezteti más polgárok vagy a köztársaság biztonságát, a belügyminisztérium erőszakkal előállíthatja és 30 napig a hivatalos helységekben fogva tarthatja. Az elővezetésről és fogvatartásról végzést hoznak, amely ellen a belügyminiszternél lehet fellebezni.

Az e pont első bekezdésében említett személynek nincs joga védőügyvédre a büntetőjogi perrendtartásról szóló törvény értelmében.

A belügyminisztérium, amennyiben az lehetséges, értesíteni fogja az e pont első bekezdésében említett személy családtagjait az elővezetésről és fogvatartásról.

3. A belügyminiszter ideiglenesen korlátozhatja vagy megvonhatja a polgárok mozgásszabadságát nyilvános helyeken vagy meghatározott területen, továbbá elrendelheti egyes személyeknek, hogy letelepedési illetve tartózkodási helyükön maradjanak, jelentkezési kötelezettség mellett.

A belügyminiszter elrendelheti, hogy egy térséget vagy objektumot vegyenek teljes zárlat alá, amit azután engedély nélkül senki sem hagyhat el.

4. A Biztonsági-Hírszerző Ügynökség igazgatója, az illetékes bíróság végzése nélkül is, meghatározott jogi vagy fizikai személyekkel szemben olyan intézkedéseket foganatosíthat, amelyek eltekintenek a levél és más kommunikációs eszköz tartalmának sérthetetlenségétől.

5. Meghatalmazott hivatalos személy az illetékes bíróság végzése nélkül is behatolhat idegen lakásba és más helyiségbe, amennyiben arra szükség van olyan bűncselekmények elkövetőinek felfedése és letartóztatása végett, amely magába foglalja a szervezett bűnözés elemeit, továbbá az ilyen jellegű bűncselekmények nyomainak, tárgyainak felfedésére, amelyek fontosak a bűnvádi eljárás szempontjából.

6. Felfüggesztik a sztrájkra való jogot.

7. Tilos azon naggyűlések összehívása és megtartása, valamint a polgárok olyan jellegű nyilvános helyen való gyülekezése amelyeket előzőleg, a törvénnyel összhangban be kell jelenteni a belügyminisztériumnak.

8. Tilos a politikai, szakszervezeti és más olyan tevékenység amelynek célja, hogy megzavarja illetve akadályozza a rendkívüli állapot idején érvényes intézkedések alkalmazását.

9. Tilos a nyilvános tájékoztatás, a sajtótermékek és más értesítések terjesztése a rendkívüli állapot kihirdetésének okairól, kivéve az illetékes állami szervek által kiadott hivatalos közlemények közzétételét.

Ajánlott videó