Belföld

Szerbiai befektetéseiket féltik a horvát cégek

A belgrádi merénylet nagyon kellemetlenül érintette a horvát
üzleti köröket. A két ország közötti áruforgalom értéke évi 250 millió euró körül mozog, de most attól tartanak Zágrábban, hogy befagynak a horvát-szerb gazdasági kapcsolatok. Olyan hangok is vannak, hogy Horvátországnak megelőző jelleggel meg kell szakítania a gazdasági kapcsolatokat Szerbiával.

A Vecernji list, a legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint, bármennyire is Szerbiát sújtja a politikai
bizonytalanság, Horvátország is a térséghez tartozik és a belgrádi történések automatikus hatással vannak az egész régióra. A zágrábi újság kiemelte, hogy teljesen sokkolta szerdán a gyilkosság híre az Agrokor céget, amely 50 millió eurós befektetésbe vágott Szerbiában és hogy a Croatia biztosító vállalatnál is kijelentették, 1,7 millió eurós belgrádi befektetésük miatt további lépéseik a szerbiai helyzet alakulásától függenek. Más horvát cégek, a rovinji dohánygyár, a varasdi (Varazdin) Varteks textilipari vállalat, a kaproncai (Koprivnice) Podravka, a zágrábi Kras édességipari vállalat, a nasicei cementgyár és a zágrábi Koncar cég is félti szerbiai üzletkötéseit és befektetéseit – olvasható a Vecernji list csütörtöki számában.


A fiumei (Rijeka) Novi list szerint Horvátországnak az adott helyzetben óvatosságból fékeznie kellene a Szerbiával való
kapcsolatfelvétel a politikáját. A lerombolt, tönkrement, kaotikus Szerbia jó darabig aligha veszélyeztetheti katonailag
Horvátországot, de végveszélybe sodorhatják a horvát pénzügyeket és Horvátország biztonságát az illegális migrációk új hullámai, a kábítószer-kereskedelem és a pénzmosás mind nyíltabb rohamai és az áron alul kínált, ellenőrizetlen szerb élelmiszerek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik