Belföld

Nullszaldos eredményre számít a Postabank

A Postabank (Pb) Rt. tavalyi, az előzetes adatok szerint 1,77 milliárd forintos vesztesége után az idén már nullszaldós eredményt tervez - mondta csütörtökön egy sajtóbeszélgetésen Singlovics Béla vezérigazgató.

A mérlegfőösszeg az üzleti terv szerint 10 százalékkal bővül az idén a 2002. évi végi 406,4 milliárd forinthoz képest. A bank a hatékonyság javítására a következő egy-két hónapban egyszeri 25 százalékos létszámcsökkentést hajt végre. A növekedés motorja az üzleti aktivitás bővülése lesz. A 2002 végén 40 milliárd forintos lakossági hitelállomány az idei év végére 40, a mintegy 165 milliárd forintnyi vállalkozói hitelállomány pedig 15-20 százalékkal bővül a bank várakozásai szerint. A vállalkozói piacon a Pb elsősorban a lakás- és lakópark-finanszírozásban szeretne előbbre lépni. A Pb az FHB Földhitel- és Jelzálogbankkal januárban megkötött új típusú megállapodás alapján már több mint 1 milliárd forint összegű hitelt
hagyott jóvá.

A bank az első félévben mintegy száz postahivatalban megkezdi a vezérterméknek tekintett személyi hitelek értékesítését. A Pb a kkv-k számára új hiteleket és számlavezetési csomagot kínál, s jó esélyt lát arra, hogy a kkv-számlák száma 2003 végére 15-20 százalékkal meghaladja majd a mostani 30-35 ezret. A lakossági számlák száma a diákhitelt igénybe vevőkével együtt mintegy 510 ezer. Tavaly év végén 230 milliárd forintnyi lakossági és 70 milliárd forintnyi vállalkozói betétet őrzött a Pb. A forrásgyűjtésben a bank az idén elsősorban a kis- és középvállalati szektorra összpontosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik