Belföld

Lukovicsékat gyanúsítják a szerb kormányfő meggyilkolásával

A szerb kormány kinyilvánította: egy belgrádi központú bűnszövetkezetet gyanúsítanak Zoran Djindjics szerb miniszterelnök szerdai meggyilkolásáért. A hatóságok húsz embert akarnak kihallgatni az üggyel kapcsolatban. Köztük a különleges rendőri egységek korábbi parancsnokát, Milorad Lukovicsot, akit a banda főnökeként tartanak nyilván a hatóságok.

Djindjicset szerdán délben (egy órakor) lőttek le egy belgrádi kormányzati épület előtt. Orvlövészek két golyóval sebesítették meg a politikust, aki kórházba szállítása után életét vesztette. Állítólag két embert őrizetbe vettek a szerb hatóságok, mielőtt rendkívüli állapotot hirdettek volna ki az országban.

A rendkívüli állapot azt jelenti, hogy korlátozzák az állampolgári jogokat, és a rendőrség helyett a katonaság veszi át az irányítást Szerbiában. A kormányzat közleménye szerint a Djindjics elleni merénylet a kabinet szervezett bűnözés elleni küzdelmével magyarázható. A bűnbanda azért gyilkolta meg a miniszterelnököt, mert fel akarta tartóztatni ezt a folyamatot – a közlemény megfogalmazása szerint.

Belgrádban rendkívül szigorú intézkedéseket léptettek életbe. Leállították a légiközlekedést, a buszokat, tömegközlekedési járatokat pedig fokozottan ellenőrzik a hatóságok. A rendkívüli állapot kihirdetésével a szerb elnöknő a szervezett bűnözéssel valóleszámolást akarja segíteni – nyilatkozta Micsics. Szerinte a szükségállapot a gyilkosok elfogásáig marad érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik