Belföld

Idősebb Bush: Magyarország korrekt politikát folytat

Magyarország korrekt, tisztességes és következetes politikát folytat - jelentette ki idősebb George Bush volt amerikai elnök szerdán Houstonban Simonyi András magyar nagykövetnek.

Az exelnök a 45 perces beszélgetés során úgy ítélte meg, hogy Szaddám Huszein iraki diktátor komoly fenyegetést jelent a Perzsa-öböl térségére, de Amerikára és Európára nézve is. Idősebb George Bush 1983-ban, 1989-ben és legutóbb 2001-ben járt Magyarországon. Különösen meleg szavakkal emlékezett vissza a kelet-európai változások sűrűjében, 1989-ben az Egyesült Államok 41. elnökeként tett látogatásáról, a Kossuth téri ünnepélyes fogadtatásról, amelyen összetépte beszédét és papír nélkül szólt a zivatar ellenére összegyűlt sokezres tömeghez. Felidézte, hogy ráterítette egy átázott hölgyre azt a kabátot, amelyet az egyik amerikai biztonsági őrtől kapott az eső ellen és a felesége tréfásan meg is jegyezte, hogy az kincstári tulajdon, amellyel majd el kell számolnia. A látogatáson kapott a vasfüggönyből egy szögesdrót-darabot, rézplakettbe ágyazva.

Idősebb George Bush a pályájának relikviáival, képekkel, fotókkal díszített irodájában fogadta a magyar nagykövetet. A beszélgetés után a volt elnök nyilatkozott a Fox News hírtelevíziónak, és elismerően szólt Magyarországnak az utóbbi hónapokban képviselt politikájáról. Fontosnak ítélte Európa és Amerika összefogását a fenyegető kihívásokkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik