Belföld

Franciaország az új brit tervezetet sem támogatja

Franciaország csütörtökön jelezte, hogy elutasítja az új brit tervezetet, amely konkrét feltételeket szabna Bagdadnak egy katonai csapás elkerüléséhez.

A francia külügyminiszter nyilatkozata szerint a brit határozati javaslat szem elől téveszti a probléma lényegét. Nem arról van szó, hogy pár nap haladékot adjunk Iraknak, mielőtt erő alkalmazásához folyamodunk, hanem arról, hogy haladást érjünk el békés leszerelés terén az ENSZ-ellenőrök által kijelölt úton – hangoztatta Dominique de Villepin.

A párizsi diplomácia vezetője kiemelte, hogy az ENSZ-ellenőrzés révén megvalósuló iraki lefegyverzés hiteles alternatívát kínál a háborúval szemben. Emlékeztetett arra, hogy a világszervezet ellenőreinek vezetői, Hans Blix és Mohamed el-Baradei március 7-i jelentésükben az eljárás eredményeiről számoltak be a Biztonsági Tanács előtt.

Franciaország ezt az irányvonalat követve támogatja mindazon BT-tagállamok erőfeszítéseit, amelyek az 1441-es határozat szellemével összhangban ésszerű időt akarnak biztosítani Iraknak a tényleges leszerelés végrehajtásához. A párizsi nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a célkitűzés sikeréhez elengedhetetlen az iraki hatóságok teljes és feltétel nélküli együttműködése a világszervezettel.

Villepin leszögezte: Franciaország azokkal az erőfeszítésekkel vállal közösséget, amelyek az ultimátum logikáját elutasítva az iraki tömegpusztító fegyverek felszámolására irányuló ENSZ-ellenőrzés konkrét programjának és pontos menetrendjének meghatározására törekszenek. Ezt tartalmazzák a BT-ben előterjesztett francia javaslatok.

Jacques Chirac francia elnök kedd este televíziós beszédben jelentette be, hogy Franciaország elszánta magát vétójogának alkalmazására, ha más mód nincs arra, hogy egy újabb BT-határozat nemzetközi felhatalmazást adjon az erő automatikus bevetésére Irak ellen. Párizs álláspontja szerint a november elején egyhangú szavazással szentesített 1441-es BT-határozat Bagdad tömegpusztító fegyvereinek békés úton történő leszerelését tűzte ki célul, nem tartalmaz olyan ultimátumot, amely katonai invázióra jogosít fel.

London, a BT előtt fekvő újabb határozati javaslat egyik szerzője (Washington és Madrid mellett) a kétféle nézet összeegyeztetésére próbál kísérletet tenni a benyújtott szöveg módosításával, abban a reményben, hogy ezzel megszerezheti a hat ingadozó nem állandó BT-tag támogató szavazatát. Párizs egyrészt eltökélt a határozat megtorpedózására, másrészt azon a véleményen van, hogy az amerikai-brit-spanyol indítvány mellett nincs többségi egyetértés, nem számíthat kilenc igenlő voksra, s ezért nincs értelme azt szavazásra bocsátani.

A súlyos nézetkülönbségek miatt egyelőre nem tűzték ki az Egyesült Államok által szorgalmazott újabb indítványról esedékes szavazás időpontját sem. Washington március 17-ig mindenáron dűlőre akarja vinni a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik