Belföld

Erősödött a geopolitikai inflációs nyomás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban az importárak átlagosan 1,3 százalékkal emelkedtek februárban a januári 1,6 százalék után - közölték csütörtökön az amerikai kereskedelmi minisztériumban. Az importárak harmadik hónapja emelkednek. Az elemzők 1,0 százalékos növekedést vártak.

Az olaj- és az olajtermékek nélkül 0,4 százalékos lett volna az
emelkedés, a januári 0,3 százalékos többlet után. Az importolaj és az importált olajtermékek februárban 8,2 százalékkal drágultak az Egyesült Államok számára. A fogyasztási cikkek importárai – az autókat nem számítva – 0,1 százalékkal emelkedtek februárban, ugyanolyan ütemben, mint januárban. A tizenkét hónap alatt, február végéig, 0,2 százalékkal csökkentek az importált fogyasztási cikkek árai az amerikai vásárlók számára.


A februárral végződött tizenkét hónapban az amerikai importárak 7,0 százalékkal emelkedtek, ezen belül az olaj és az olajtermékek 75,0 százalékkal drágultak. Ezek nélkül a tizenkét havi drágulás 1,6 százalékos lett volna.


Az amerikai exportárak februárban 0,4 százalékkal emelkedtek,
csakúgy, mint januárban, és tizenkét hónapra számítva 2,2 százalékos volt a drágulás. Februárban második hónapja tartott a drágulás. A fogyasztási cikkek exportárai 0,3 százalékkal emelkedtek a januári 0,2 százalékos csökkenés után. Februárban az amerikai fogyasztási cikkek exportárai átlagosan 0,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.


Az inflációs nyomás, elsősorban külső hatásra, tehát tovább nő
az Egyesült Államokban, de ez nem riasztja a szövetségi
tartalékbankrendszert (Fed). A Fed elnöke, Alan Greenspan február végén azt mondta a kongresszusi meghallgatásán, hogy az árnövekedéseket “geopolitikai tényezők” magyarázzák, és átmenetinek tekinthetők. Szerinte belátható időn belül továbbra is is “szelíd” marad az infláció, más szóval, nem fogja akadályozni a további kamatcsökkentést, ha szükség lesz rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik