Belföld

Erős hanyatlásnak indult a lemezpiac

Tovább tart a hazai lemezpiac látványos hanyatlása. A közel egy évtizedig tartó folyamatos, a kilencvenes évek közepén kifejezetten dinamikus piacbővülés után 2000-ben közel 5 százalékkal, 2001-ben 16 százalékkal, 2002-ben pedig további 15 százalékkal kevesebb hanghordozót (CD-t, kazettát, vinylt, single-t, zenei videokazettát és DVD-t) értékesítettek Magyarországon, mint egy évvel korábban. A teljes forgalomcsökkenés értékben 11 százalékos.

– 2002-ben hazánkban 5,3 millió hanghordozó kelt el, mintegy 8 milliárd forint értékben – válaszolta a Népszabadság érdeklődésére Musinger Ágnes, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) ügyvezetője. Mint elmondta, 2000-hez képest közel 30 százalékkal esett vissza a piac. E nagyarányú hanyatlás oka elsősorban a CD-másolásnak tudható be: becslések szerint ma Magyarországon minden megvásárolt zenei CD-re három másolt jut.

Az írható CD-k forgalma rendkívül dinamikusan növekedett a világ vezető piacain, hazánkban pedig egy év alatt megötszöröződött. Legalábbis a legálisan behozottak száma – az Artisjus adatai alapján a 2001-es 5 millióval szemben tavaly már közel 25 millió írható CD lépte át az országhatárt.

Ha máshol nem, egy területen változatlanul jól szerepelünk: a komolyzenei eladási statisztikákban, bár csökkenés itt is tapasztalható. Míg 2001-ben Magyarországon 558 ezer klasszikus CD-t értékesítettek (ez a piac 9 százalékát jelentette), addig tavaly 527 ezret (10 százalék), és ez különösen úgy jelentős eredmény, ha mindezt összevetjük az európai 4-5 százalékos átlaggal.

– Nem érezzük, hogy lenne okunk ünnepelni, ezért is döntöttük úgy, hogy idén elmarad a hagyományos Arany Zsiráf-gála – tette hozzá Musinger Ágnes. Az elmúlt év legjobb hazai és külföldi produkcióinak odaítélt díjakat persze idén is kiosztják, ezúttal azonban csak egy szerényebb sajtótájékoztató keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik